Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кръвна захар - каква е нормата за хората над 60 години

23 март 2024, 09:50 часа

Поддържането на правилния диапазон на кръвната захар през целия живот е важно, защото здравето на мозъка, сърцето и други органи зависи от това.

Какво е нормалното ниво на кръвна захар над 60 години?

Нормалните нива на кръвната захар за по-възрастните хора са малко по-различни от тези за по-младите хора. Ето какви са нормите за нивата на глюкозата до 60-годишна възраст:

За лице без или с малък брой хронични заболявания (включително когнитивно функционални):

  • на гладно - 5,0-6,1 mmol/l
  • преди лягане - 5,0-7,8 mmol/l

За лице с множество хронични заболявания ( включително леко или умерено когнитивно увреждане):

  • на гладно - 5,0-7,8 mmol/l
  • преди лягане - 5,0-10 mmol/l

За лице, настанено в заведение за дългосрочни грижи (включително с умерено до тежко когнитивно увреждане):

  • на гладно - 5,5-7,8 mmol/
  • преди лягане - 6,1-10 mmol/l

Лекар: 4 напитки при висока кръвна захар, които са във всеки дом

Нивата на глюкозата при възрастни на 20 и повече години варират от 5,5 до 10 mmol/L. Сутрин, когато сте гладували цяла нощ, кръвната ви захар е най-ниска. Ако глюкозата е извън този диапазон, тя се счита за ниска или висока, според изданието The Health Site. Съответно нормата в случая е:

  • на гладно - под 5,5 mmol/l
  • преди хранене - 3,8-7,2 mmol/l
  • 1-2 часа след хранене - под 7,8 mmol/l
  • преди лягане - 5,5-7,7 mmol/l

Висока и ниска захар при възрастни хора

Тези две състояния се наричат хипер и хипогликемия. В първия случай проблемът често е, че тялото не може да отдели достатъчно инсулин. Това може да показва начален диабет тип 1 или тип 2. При честа ниска захар причините могат да бъдат злоупотреба с алкохол, ендокринни разстройства, хранителни разстройства, както и бъбречни, сърдечни и чернодробни заболявания.

Глюкозата (или кръвната захар) е вид захар, която циркулира в кръвта ни и се използва за енергия. Благодарение на хормона инсулин, глюкозата може да проникне в клетките и да ги насити с необходимата енергия. Този хормон се произвежда в нашия панкреас и е отговорен за поддържането на нормални нива на кръвната захар. Много е важно да се поддържа правилният диапазон, за да се намали рискът от развитие на диабет, както и сърдечно-съдови заболявания.

Нивата на кръвната захар варират през деня. Например, ако ядете нещо въглехидратно (картофи, сладкиши, хляб), нивото на захарта ви ще се повиши. При физическа активност и гладуване глюкозата, напротив, ще намалее.

Нормалното ниво на захар на гладно при хора без диабет се счита за 4,4-5,5 mmol/l. След хранене - 5,0-6,1 mmol/l.

Забранено при диабет: 5 полезни храни, които рязко повишават кръвната захар

Важно: Статията е единствено с информативнан цел и не замества балансиранот хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес