Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

03 май 2024, 06:40 часа
Реклама

Кокошите яйца съдържат протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали, които лесно се усвояват от организма. Те помагат за намаляване на риска от инсулти, сърдечни заболявания и други здравословни проблеми.

Реклама

Колко яйца можете да ядете наведнъж?

"Яйцата са висококалоричен продукт, така че не препоръчват да се ядат повече от две наведнъж. Съдържанието на калории е пряко свързано, например, с атеросклерозата. Но не трябва да се страхувате от яйцата заради холестерола - учените не са открили пряка връзка между умерената консумация на яйца и повишаването на холестерола в кръвта", казва руският гастроентеролог д-р Галина Барташева.

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

"Дълго време хората с висок холестерол бяха съветвани да изключат храни, които могат да повишат нивата им, включително яйца. Жълтъците всъщност имат много холестерол. Само той е годен за консумация, „добър“ и не винаги повишава нивата на холестерола в кръвта. Основното нещо е да знаете умереността и да не ядете десет яйца на ден. Един или два броя на ден няма да навредят“, казва гастроентерологът. 

Възможно ли е да се ядат само яйца на закуска?

Протеините и мазнините, съдържащи се само в яйцата, няма да са достатъчни. Затова специалистът съветва да добавите сложни въглехидрати към яйчната закуска. "Може да е шепа каша, парче хляб, краставица, домат или зеле. Тази закуска ще ви държи сити за няколко часа", казва лекарят.

Възможно ли е да се ядат яйца всеки ден?

Основното правило на здравословното хранене е разнообразието. Затова лекарят не препоръчва да ядете една и съща храна всеки ден. Било то яйца, овесени ядки, елда, зеленчукова салата с варено пиле. За редуването на храната има напълно логично научно обяснение. Човешката имунна система реагира на всичко, което влиза в тялото, като произвежда определени титри имуноглобулини (антитела). Дори за храна. Крайна проява на реакцията на имунната система е алергията.

"Ако една и съща храна влиза в тялото за дълго време, титрите се увеличават и може да се развие непоносимост към храна", казва лекарят.

По колко яйца на ден можем да ядем?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес