Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя закуска спомага за понижаването на холестерола

19 септември 2024, 13:46 часа

Тялото се нуждае от определено количество холестерол, за да изпълнява функциите си. Но ако вашият лекар ви е казал, че имате висок холестерол, това означава, че сега вашата работа е да го намалите. Кой е най-добрият начин да го направите?

Още: Природни средства: Бадеми в мед и техните невероятни ползи за здравето

Как да намалим високия холестерол

Има няколко начина да направите това, като намаляване на стреса, отказване от пушенето и редовни упражнения. Но това, което би дало още по-големи резултати, е консумацията на здравословни храни.

Често обаче не е важно само качествената храна, която консумирате, но и начина, по който комбинирате храните в чинията си. Това е нещо ценно, защото те могат да ви помогнат с някои здравословни проблеми, защото ви дава възможност да получите куп хранителни вещества само с една хапка.

Например комбинацията от овесени ядки с бадемово мляко

Овесената каша е един от най-здравословните избори, които можете да направите за закуска. Помага ви да управлявате теглото си, помага за подобряване на здравето на червата и понижава нивата на холестерола.

Здравни експерти, препоръчват да се консумира купичка овесени ядки за закуска. Ще получите около 5 грама фибри, които могат да намалят усвояването на холестерола в кръвта. Според експерти пет до десет грама разтворими фибри на ден могат да намалят лошия холестерол.

Няколко проучвания са установили, че консумацията на разтворими фибри е свързана не само с подобряване на здравето на сърцето чрез понижаване на лошия холестерол в кръвта, но също така спомага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания като цяло.

Наред със съдържанието на фибри, друга причина, поради която овесът е толкова здравословен избор за закуска, е фактът, че можете да добавите много здравословни и богати на хранителни вещества съставки към него. Например включването на ядки като бадеми или орехи, които са пълни със здравословни мазнини, фибри, магнезий и витамини. Което също може да помогне за намаляване на лошия холестерол.

Още: Хронична умора: Как да я разпознаем и да се борим с нея

Добавянето на плодове като малини, ягоди или ябълки е голям плюс. По този начин ще получите допълнително количество фибри за много здравословна закуска.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес