Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой ориз е най-полезен и кой трябва да го яде

13 септември 2024, 12:28 часа

Оризът може да се сервира с месо и риба, да се добавя към супа и да се приготвят десерти от него. 

Кой ориз е най-здравословен?

Самата зърнена култура е много питателна и освен въглехидрати, съдържа също протеини и минерали - калий, калций, магнезий, фосфор, както и ниско съдържание на мазнини. Но ползите от ориза зависят от неговата обработка, съобщава изданието The Health Site. 

Бял полиран ориз - това е най-популярният ориз. При полирания ориз се премахва горният слой. Тази обработка позволява зърнената култура да се съхранява по-дълго и е лесно смилаема. Но в същото време този ориз губи част от полезните си вещества - фибри, някои витамини от група В, минерали, антиоксиданти.

3 вида ориз, които НЕ трябва да ядете 

Ако нямате противопоказания и не сте на диета, тогава полиран ориз може да се консумира безопасно - оризът съдържа най-много витамини от група В (не се срещат в нито една зърнена култура), както и много калий, който е необходим за здравето на сърцето. В допълнение, течната оризова каша е полезна при храносмилателни проблеми.

Кръглият съдържа повече нишесте, а след варене става мек и кремообразен. Дългият ориз абсорбира вода умерено, така че не се слепва или преварява. Но въпреки това не се препоръчва консумацията на бял ориз при отслабване (какъвто и да е), поради високия му гликемичен индекс. Освен това такъв ориз е противопоказан при диабет и склероза, а също така може да провокира образуването на камъни в бъбреците и не се препоръчва при склонност към запек.

Пропарен ориз - той първо се задушава, а след това се суши и полира. Тоест, той също е полиран, но след тази обработка зърната стават леко прозрачни и придобиват златист цвят. Пропареният ориз се счита за по-здравословен от обикновения бял ориз - задушеният ориз запазва около 80% от полезните вещества от тези, съдържащи се в люспата. Този ориз е идеален и като гарнитура, става пухкав.

Кафяв ориз - той не е полиран. Подлага се на обработка, но не се отстранява мембраната от трици. В резултат на това се запазват полезни вещества - витамини В1, В6, РР, манган, фосфор, магнезий, селен, мед, аминокиселини, фибри. Освен това е добър източник на сложни въглехидрати – тези, които се усвояват бавно от организма и не предизвикват рязък скок на кръвната захар.

Други ползи за здравето от кафяв ориз:

  • почиства кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението, поддържа нивата на кръвната захар;
  • нормализира работата на храносмилателната система;
  • подобрява метаболизма;
  • полезен за сърцето, белите дробове, зрението, нервната система, както и за кожата и косата;
  • подходящ е за диабетици. 

Червен и черен ориз - най-малко популярни видове ориз. Малко хора знаят за това, но червеният ориз е и най-хранителен (дори повече от белия). Но има и предимства: понижава лошия холестерол, подобрява сърдечната функция и състоянието на кожата, може да се яде от диабетици. Колкото по-малко полиран е оризът, толкова по-здравословен е той.

Как оризът влияе на кръвното и сърцето? 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес