Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-добрият заместител на захарта?

13 юли 2024, 11:37 часа

Има ли перфектен заместител на захарта? Глюкозата е необходима за нормалното функциониране на мозъка, мускулите, гръбначния мозък и кръвоснабдяването. Нейната липса в диетата води до слабост, сънливост, намалена концентрация и световъртеж. Но излишъкът й ще се отрази негативно на зъбите, кръвното налягане, бъбреците и теглото. Невъзможно е напълно да се откажете от захарта, тялото се нуждае от нея, но възможно ли е да намалите консумацията й, като я замените с подходящ заместител? Изданието The Health Site дава отговор на този въпрос. 

5 причини да ядете захар, а не нейните заместители

Заместители на захарта

Стевия - това е един от заместителите на захарта. Тя не участва във въглехидратния метаболизъм в организма, което прави нейната калорийност нулева. Друго предимство на този подсладител е, че запазва сладкия си вкус дори и при готвене. В него ще намерите витамини от група В, витамин D, E, K, цинк, йод, селен, калий и магнезий. Но алергиите към него са чести.  Стевоята понижава кръвното налягане и в комбинация с млечни продукти може да причини диария.

Еритритолът е друга възможна опция. За разлика от стевията той съдържа 20 kcal на 100 гр. Друго голямо предимство на този вариант е, че не причинява кариес, но ако се консумира в големи количества може да предизвика алергични реакции по кожата, подуване на корема и храносмилателни смущения.

Поради уникалната химическа структура на еритритола, човешкото тяло не може да го смила. Следователно молекулите на подсладителя преминават непроменени, докато стигнат до дебелото черво, където ферментират. Поради това консумацията на големи количества подсладител може да причини подуване на корема и лошо храносмилане.

В допълнение към стомашно-чревни проблеми, еритритолът може да причини алергични реакции върху кожата, както е показано в проучване, публикувано в Journal of Dermatology.

Недостатъците на еритритола също включват:

  • висока цена - цената на подсладителя е 5-7 пъти по-висока от цената на захарта;
  • разтворимостта му е по-лоша от тази на захарта;
  • охлаждащ послевкус.

Въпреки това, случаите на странични ефекти са много редки, а еритритолът е признат за безопасен подсладител без противопоказания в целия свят.

Ниското калорично съдържание на подсладителя ви позволява да приготвяте нискокалорични сладки с него. Като замените захарта с еритритол, ще ви бъде по-лесно да контролирате количеството калории и въглехидрати в храната си. По този начин отслабването е по-лесно.

Сиропът от ерусалимски артишок е друг по-малко известен заместител на захарта. Съдържа много витамини С, РР, група В, инулин (подобрява усвояването на калций и стабилизира нивата на кръвната захар). Но повишава газообразуването и е противопоказан за хора с жлъчнокаменна болест. 

Те пречат на отслабването: 10 продукта със скрита захар

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес