Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-честите причини за преплитане на червата?

18 август 2024, 08:33 часа

Преплитането на червата е спешно състояние, което изисква незабавна лекарска намеса и хирургично лечение, тъй като е животозастрашаващо. Медицинският термин е „чревна непроходимост“. Най-често засяга възрастните хора, но е възможно да бъде и вродено заболяване при новородените.

При съмнение за преплитане на червата не трябва да се отлага незабавният лекарски преглед и извършването на изследване на корема с рентген с цел потвърждаване или отхвърляне на диагнозата. Съмнителните случаи се наблюдават в болнична обстановка с готовност за спешна хирургична намеса, ако се установи, че пациентът страда именно от преплитане на червата, а доказаните диагнози се лекуват хирургично и спешно, за да не се стигне до опасни усложнения и летален изход от заболяването.

Ако знаете всички причини за преплитане на червата, определено ще ви бъде по-лесно да разберете каква е вероятността да страдате именно от него и да прецените дали ви е нужна спешна лекарска помощ, или може да планирате преглед  във времето. В идеалния случай ще се прегледате в рамките на часове, дори сред всички причини за прелитане на червата да не откриете нито една, отнасяща се до вас, за да сте сигурни, че здравето и животът ви не са застрашени.  

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Причини за преплитане на червата

Много и различни са причините, които могат да доведат до преплитане на червата или чревна непроходимост. Най-общо се делят на:

  • Причини за преплитане на червата от механичен произход, сред които херния, която не е оперирана и се е заклещила, растейки необезпокоявано, туморни заболявания на червата или съседни органи, за които е възможно дори пациентът да не знае, сраствания в корема, от които са застрашени пациенти, преживели предишни операции, свързани с корема или таза, завъртане на чревна бримка около хранещите я кръвоносни съдове, някои медикаменти, както и възпалителни заболявания на червата, причинени от болест на Crohn или дивертикулит например, при който малки, изпъкнали торбички в храносмилателния тракт се възпаляват или инфектират. Изброените тук причини за преплитане на червата от механичен произход не изчерпват пълния списък с възможни, но са най-честите, поради което се обръща внимание най-много на тях. Ако знаете, че страдате от някое от тези заболявания, ако имате предишна операция на корема или таза, ако изпитвате съвкупност от симптоми на преплитане на червата потърсете лекар незабавно, тъй като вероятността да страдате от чревна непроходимост е реална.
  • Паралитична чревна непроходимост, причините за която не са свързани пряко с червата, а с перитонит, мезентериална тромбоза, панкреатит, при бъбречни и жлъчни  колики, при травма на корема от различно естество, както и при травма на гръбначния стълб с нараняване или прекъсване на гръбначния мозък, при които се наблюдават парализи.

Своевременното лечение, което е хирургично, е важно за съхраняване на здравето, тъй като без лечение при блокираните части на червата се получава некроза, те се умъртвяват, което води до сериозни проблеми и риск за живота. Освен рискът от некроза е реален и рискът от инфекции, които също са животозастрашаващи, когато говорим за прелитане на червата.

Въпреки сложността на заболяването и всички рискове за пациента с навременна медицинска помощ, чревната непроходимост в повечето случаи може да бъде успешно лекувана. Именно това прави разпознаването на симптомите на чревна непроходимост важни, за да се предприемат действия по своевременна хирургия и отстраняване на проблема.

Какво е най-добре да ядем при илеус - чревна непроходимост

Симптоми на чревна непроходимост

Своевременното хирургично лечение на чревната непроходимост е възможност за спасяване на живота, което прави разпознаването на симптомите с цел търсене на незабавна лекарска помощ, от ключово значение. Сред тези симптоми са:

-          спазми в корема, които може да не са постоянни, но са системни – появяват се отново и отново,

-          силна болка,

-          загуба на апетит,

-          запек,

-          повръщане и гадене,

-          невъзможност за движение на червата или отделяне на газове, липса на перисталтика на червата, които не издават и звук,

-          подуване на корема, което е и усещане за подуване и е видимо.

При симптоми и несигурност от ваша страна има ли причина за състоянието ви и тя преплитане на червата ли е, най-добре се свържете с лекар незабавно. По-добре е да се окаже че напразно сте търсили лекарска помощ, отколкото да закъснеете с диагностицирането и с хирургичното лечение,  като по този начин изложите на риск живота и здравето си.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес