Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои храни помагат за справянето с високия холестерол?

22 юни 2024, 17:16 часа

Само 20% от холестерола влиза в човешкото тяло с храната, а останалата част се произвежда от черния дроб самостоятелно. Животинските продукти съдържат най-голямо количество „лош“ холестерол, а също така присъства под формата на трансмазнини в преработените храни и сладкарските продукти и внезапно в кафето. Не е необходимо обаче напълно да преминавате към растителна диета. Достатъчно е да преброите количеството "вредни" храни, които консумирате, и да включите в диетата си съставки, понижаващи холестерола.

Реклама

Има популярно схващане, че само заможните хора могат да си позволят продукти, които помагат за контролиране на холестерола в кръвта. Това е мит, защото не само авокадото и зехтинът осигуряват ползи.

Списък с храни, които понижават холестерола

Овесена каша

Овесената каша, която не е сварена с вряща вода, а приготвена по традиционен начин, е източник на различни полезни вещества, както и фибри, които не позволяват на холестерола да се отлага по стените на кръвоносните съдове и да образува плаки. Препоръчително е да ядете овесени ядки поне веднъж седмично. За да не стане скучно, можете да го редувате с ечемична каша или да използвате трици.

Кои са първите симптоми при висок холестерол?

Фасул, соя, грах

Фасулът, соята и грахът съдържат стероли и станоли, които понижават нивата на холестерола. Същите вещества се съдържат в пълнозърнестото брашно и пастата от твърда пшеница.

Бобовите растения са източник на растителни протеини, но се препоръчва да се консумират с малко количество месо. Не можете да ядете само един вид бобови растения, те трябва да се редуват, тъй като всеки от тези продукти, особено соята, има свои собствени противопоказания.

Растително масло

Само зехтинът и лененото масло имат добра репутация, така че малко хора знаят, че почти всички растителни масла могат да намалят нивото на „лошия“ холестерол: слънчогледово, соево, царевично и др. - при условие, че са нерафинирани. За постигане на благоприятен ефект е достатъчно да използвате две супени лъжици масло. Методът на употреба е важен: пърженето няма да работи. Но маслото може да се добавя към салати и яхнии, да се приготвят с него маринати.

Зеленчуци от „комплекта за борш“

Морковите, цвеклото, лукът и чесънът съдържат пектин - той покрива холестерола и освобождава тялото от него. Богати на пектин са и сезонните зеленчуци: чушки, патладжани, тиква и, за голяма радост на всички летовници, тиквички. Можете и трябва да консумирате пет порции от изброените зеленчуци на ден, но чесънът трябва да бъде ограничен до четири скилидки.

Тези, които обичат "по-пикантното", ще се зарадват да знаят, че лютите подправки като черен пипер, джинджифил и канела също помагат за премахването на "лошия" холестерол от тялото.

Билката, която е най-добра при висок холестерол

Чай

За разлика от коварното кафе, чаят съдържа флавоноиди, които помагат за премахването на холестерола от тялото. Освен това можете да използвате глог: добавете го към чайове, компоти и други напитки. Аптечната тинктура от глог също може да помогне за справяне с излишния холестерол, но трябва да се помни, че употребата на лекарства изисква консултация със специалист.

Допълнителни препоръки

Полезно е да се ядат броколи, авокадо, ябълки и ядки за намаляване на холестерола: орехи, манджурски, борови, бадеми, фъстъци и др. Ядките не трябва да са солени, сладки или печени (допустимо е само да се подсушат малко преди консумация).

В допълнение към наблюдението на съотношението на полезни и вредни храни, влизащи в тялото, трябва да се откажете от пушенето и алкохола, както и да упражнявате физическа активност. Всичко това ще помогне да се поддържат здрави кръвоносните съдове и да се намалят негативните последици от консумацията на „лош“ холестерол.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес