Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Много хора правят тази опасна грешка при измерване на кръвното налягане

29 септември 2024, 20:07 часа

Д-р Рамаканта Панда, водещ световен сърдечен хирург и председател на Азиатския кардиологичен институт, твърди, че е жизненоважно да измервате кръвното си налягане правилно, дори когато го правите от комфорта на дома си.

Вижте още: Круши - как влияят на кръвната захар и може ли да се консумират от диабетици

Машините улесниха измерването на кръвното ви налягане у дома. Повечето хора обаче не знаят как да го направят. Към това се добавя и объркването относно това коя ръка и какви други променливи влияят върху измерването.

Ето 6 важни неща, които трябва да имате предвид

1. Дясна ръка, лява ръка, няма особено значение: Има 10-20 mm разлика между кръвното налягане на дясната и лявата ръка. Дясната ръка обикновено ще ви даде по-висока мярка. Проблемът е, че ако разликата между измерванията на двете ръце е по-голяма от тази, трябва да предупредите лекаря.

2 Не кръстосвайте краката си: Това засяга кръвоснабдяването и няма да ви даде точно измерване.

3. Изберете правилния размер на маншета: Размерът на ръката на всеки е различен, така че е важно да изберете правилния размер на маншета, за да получите точна мярка.

4. Седнете удобно на табуретка: Най-добрият начин да измерите кръвното си налягане е, когато сте седнали.

5. Избягвайте кофеина около 30 минути преди измерването на кръвното налягане: той допринася за повишаване на кръвното налягане и сърдечната честота.

Вижте още: Кардиолог: Една шепа от тези ядки на ден понижава холестерола

6. Бъдете по-внимателни, когато измервате кръвното налягане и сърдечната честота на възрастни пациенти: Никога не измервайте кръвното налягане и сърдечната честота в изправено положение. В такъв случай е вероятно те да проявят ортостатична хипотония. Това е така, защото кръвта се събира в долната част на тялото от лош вегетативен контрол при възрастните хора, което води до ниско кръвно налягане и големи разлики в показанията между легнало и изправено положение.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес