Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Кои са най-вредните навици за нашето сърце?

14 август 2024, 11:44 часа

Не се съмняваме, че може да посочите най-вредните навици за нашето сърце – органът, който работи без почивка, за да се радваме на всяко ново утро. Със сигурност ще изброите тютюнопушенето, заседналия начин на живот, неправилната диета, включващ мазни и тежки храни, неминуемо водещи до натрупване наднорменото тегло, бич за сърцето, но за всеобща изненада те не се оказват най-вредните навици за нашето сърце.

Д-р Алън Стюарт, медицински директор по сърдечно-съдова хирургия в HCA Florida Healthcare, споделя не толкова очевидни и очаквани вредни навици, които представляват много по-голям риск за нормалното функциониране на сърцето и здравето на сърдечно-съдовата система, отколкото предполагате. Именно те се оказват едни от най-вредните навици за нашето сърце не само заради вредите, които причиняват, но и защото, когато хората не знаят, че са толкова опасни, не правят никакви опити да ги ограничават, докато пациентите с хронично сърдечно заболяване или отказват цигарите, или намаляват броя на изпушените – тоест стремят се  да намалят въздействието на този вреден навик.

Ако се запознаете с най-вредните навици за нашето сърце, посочени от този водещ кардиолог, и се откажете от тях или ги редуцирате, със сигурност ще намалите вредата върху сърцето и ще се радвате на по-добро здраве.

Вредните навици, които разрушават здравето на сърцето

Кои са най-вредните навици за нашето сърце – лекарят ви съветва

Някои от масово неподозираните тихи убийци на сърцето, водещи в дългосрочен план до развитие на сърдечно-съдови заболявания, са:

-          Консумацията на преработена захар

Захарта от плодовете е една, съвсем друга – преработената. За да консумирате възможно най-малко преработена, сочена за бич на сърцето, увеличете консумацията на плодове. Така не само ще задоволите глада си за сладко, но и ще доставите на тялото си ценни витамини и минерали. Преработената захар е сочена от лекарите като враг номер 1, бяла отрова, която води до диабет, хронични сърдечни заболявания и дори сърдечна недостатъчност, когато се консумира често и в големи количества.

Един бонбон няма да навреди на сърцето ви, но ежедневната консумация на подобни храни ще ви разболее, ще причини преждевременно стареене на кожата и ще добави сантиметри към талията ви. Не само сърцето, а всички органи страдат от консумацията на преработена захар. Най-лошото е, че често дори не подозирате колко прекалявате, тъй като в много храни има добавена захар или скрита захар – в сока ви, в лютеницата, в редица консервирани храни.

Така че и да не хапвате сладкиши, може да се окаже, че прекалявате със захарта и съсипвате и сърцето, и тялото, и външния си вид. Пристрастяването към захарта води до диабет, хроничен възпалителен синдром и сърдечна недостатъчност, а елиминирането на преработената захар от ежедневното меню редуцира риска от висцерални мазнини и преждевременно коронарно заболяване.

-          Менталните заболявания и депресията

Най-невероятна ще ви се стори връзката между депресията и болестите на сърцето. Оказва се обаче въз основа на много научни изследвания и анализи, че депресията разболява сърцето. Около 25 процента или цяла ¼ от пациентите със сърдечни заболявания страдат и от депресия, като тя и менталните проблеми увеличават риска от коронарна артериална болест, сърдечно-съдови инциденти като инфаркт и сърдечна недостатъчност.

Ако искате здраво сърце, грижете се за ума си. Здрав дух в здраво тяло не е измислено случайно. Обяснението е просто – хората с депресия се хранят с каквото им попадне, не спортуват, имат твърде високи нива на кортизол, страдат, притесняват се, живеят под стрес, а всичко това води до проблеми със сърцето. Така че да се ядосвате и да оставите депресията да ви погълне е сред най-вредните навици за нашето сърце.

Навици, които могат да разрушат сърцето: Риск от атеросклероза и инфаркт

-          Здрави зъби – здраво сърце

Това безспорно е една от най-невероятните връзки, за която не бихте се досетили. Здравите зъби и венци са важни за здравето на сърцето и съдовете според лекарите, а заболявания, инфекции в устната кухина, недобро поочистване на зъбната плака, липсата на добра хигиена, дори пропускането на конеца за зъби вечер могат да се окажат в основата на сърдечно заболяване.

Когато оралната хигиена е занижена, страдате от абсцес, кариес или заболяване на венците, вие сте жертва на множество бактерии, които се озовават в кръвта ви, като в крайна сметка си проправят път към клапите на сърцето, които могат да уредят фатално. Така че мийте зъбите си минимум 2 пъти на ден, грижете се за оралното здраве и не пропускайте да използвате и конец.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес