Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Една шепа от тези ядки на ден понижава холестерола

29 септември 2024, 17:30 часа

Добавянето на шепа орехи към ежедневната ви диета - независимо какво друго ядете - може да понижи нивата на лошия холестерол, показва ново проучване.

Вижте още: Зелен грах: Как влияе на кръвната захар и може ли да се консумира от диабетици

Изследването публикувано в списание Circulation на Американската сърдечна асоциация, установи, че хората, които ядат около половин чаша орехи всеки ден в продължение на две години, умерено понижават нивата на LDL или "лошия" холестерол, както и броя на LDL частиците, свързани с риск от сърдечно-съдови заболявания.

Предишни проучвания показват, че орехите, които са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, са свързани с по-ниски нива на сърдечни заболявания и инсулт, както и ядките като цяло.

Една от причините е, че те понижават нивата на LDL холестерола, а сега имаме друга причина: те подобряват качеството на LDL частиците“, казва съавторът на изследването д-р Емилио Рос. Д-р Рос е директор на клиниката по липиди в службата по ендокринология и хранене на болничната клиника в Барселона в Испания.

"LDL частиците се предлагат в различни размери", казва той. „Изследванията показват, че малките, плътни LDL частици са по-често свързани с атеросклерозата, плаките или мастните отлагания, които се натрупват в артериите. Нашето проучване надхвърля нивата на LDL холестерола, за да получи пълна картина на всички липопротеини и въздействието на яденето на орехи всеки ден за техния потенциал за подобряване на сърдечно-съдовия риск."

В проучването, финансирано от California Walnut Commission, 708 възрастни на възраст от 63 до 79 години са разделени на две групи. Един добави половин чаша орехи всеки ден към обичайната си диета в продължение на две години. Другата група не яде орехи.

В края на втората години изследователите анализирали LDL холестерола, тъй като високите нива повишават риска от сърдечни заболявания и инсулт. Те разглеждали общите нива на LDL, както и концентрацията и размера на LDL частиците, което може да предостави по-добра индикация за риска за сърдечно-съдовото здраве.

От 628 души, които са завършили проучването с пълни липопротеинови профили, изследователите са открили, че ядящите орехи са понижили нивата на LDL средно с 4,3 mg/dL. Те също така намаляват броя на общите LDL частици с 4,3% и малките частици с 6,1%. Ползата е по-голяма при мъжете, които понижават LDL холестерола със 7,9% в сравнение с 2,6% спад при жените. Резултатите са последователни, независимо от това какво друго са яли участниците или къде живеят.

Вижте още: Ендокринолог: Тези храни държат кръвната захар под контрол

Въпреки че спадът на LDL не е огромен, казва д-р Рос, средният холестерол на участниците в проучването вече е нормален, тъй като почти половината са получавали лечение за понижаване на холестерола. „За хора с високи нива на холестерол в кръвта, намаляването на LDL холестерола след диета, обогатена с ядки, може да бъде много по-голямо“, каза той.

През последното десетилетие IDL холестеролът – предшественик на LDL, съкращение от липопротеин с ниска плътност – се очерта като друг независим сърдечно-съдов рисков фактор.

Д-р Рос казва, че въпреки опасенията относно потенциалното наддаване на тегло от здравословните мазнини в ядките, тези, които ядат орехи, не качват излишни килограми. „Яденето на шепа орехи всеки ден е лесен начин за насърчаване на сърдечно-съдовото здраве.“

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес