Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какъв е пулсът при сгъстяване на кръвта?

29 юли 2024, 11:50 часа

За нормален пулс се счита 60-90 удара в минута. Освен това този показател може да се промени в различни ситуации - например след тренировка или по време на стрес. Но какво се случва с пулса, когато кръвта е гъста? Отговор на този въпрос дава руският кардиолог д-р Олег Голощапов.

Пулс при гъста кръв 

"Често чуваме за гъста кръв, но се оказва, че много от нас имат предвид съвсем различни неща под това понятие", казва специалистът. Той допълва, че има три общи значения, които пациентите придават на понятието „гъста кръв“:

  • Когато тялото се дехидратира и се губи течната част на кръвта - плазмата;
  • Когато броят на червените кръвни клетки се увеличи. Това често се случва при хора, които са в състояние на хипоксия за дълго време (например пушачи или тези, които се гмуркат);
  • При повишено съсирване на кръвта. Това се случва например с увеличаване на броя на тромбоцитите в кръвта, заболявания на системата за съсирване на кръвта и коагулопатии.

Какво е хубаво да ядем при нисък пулс

„Истинското сгъстяване на кръвта се наблюдава, когато течната част на кръвта в тялото намалява - плазмата и / или броят на образуваните кръвни елементи, главно червени кръвни клетки, се увеличава. Гъстата кръв много често води до повишаване на нейната коагулация и в резултат на това до образуване на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове, инфаркти и инсулти“, обяснява Олег Голощапов.

Според кардиолога сгъстяването на кръвта често се случва, при:

  • дехидратация
  • прием на диуретици
  • продължителна хипоксия

Какъв е пулсът, когато кръвта е гъста?

За да може гъстата кръв да тече по-добре през съдовете, сърцето ще трябва да положи повече усилия. Тогава какъв трябва да бъде пулсът?

Както казва Олег Голощапов, за човек със синдром на плътна кръв се счита, че оптималната честота на пулса е между 60-80 удара в минута. Това осигурява достатъчен пренос на кислород, но не води до усилена сърдечна дейност.

Пулс под 50 удара в минута е недостатъчен за поддържане на нормална мозъчна функция, което може да доведе до припадък и световъртеж. Пулсът над 90 удара в минута натоварва сърцето много и в резултат на това може да причини бързо износване.

„Що се отнася до кръвното налягане, за всеки човек, включително тези със синдром на гъста кръв, оптималното кръвно налягане се счита от 110/70 до 120/80 mmHg. Налягане над 140/90 mmHg вече е хипертония, която има пагубен ефект върху кръвоносните съдове и нашите органи“, допълва кардиологът. 

Според кардиолога хората с гъста кръв трябва да бъдат под наблюдението на лекуващия си лекар, за да се подлагат редовно кръвни изследвания, главно за контрол на хематокрита (показва съотношението на течната част към формираните елементи на кръвта) и за предотвратяване на опасни условия.

Също така е важно да обърнете внимание на начина си на живот и да следвате следните препоръки:

  • откажете се от пушенето;
  • прекарвайте повече време на чист въздух;
  • не приемайте диуретици без лекарско предписание;
  • почивайте повече;
  • опитайте се да избегнете стреса;
  • пийте достатъчно вода през целия ден;
  • ограничете в менюто си храни, които водят до сгъстяване на кръвта (предимно сол).

„Във всеки случай, ако подозирате сгъстяване на кръвта, трябва да се консултирате с лекар и да направите клиничен кръвен тест. Ако се установи сгъстяване на кръвта, лекарят ще назначи допълнителни изследвания и адекватно лечение“, завършва специалистът.

Какъв е нормалният пулс при различните хора 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес