Какво причинява мълниеносната болка, пронизваща фронталния лоб

624
Какво причинява мълниеносната болка, пронизваща фронталния лоб

Нищо не съсипва първия летен коктейл така, както мълниеносна болка, пронизваща фронталния лоб: замръзване на мозъка! Вероятно сте се борили с главоболието повече като развълнувано дете, което се тъпче с каша, но никой не е застрахован от внезапното и интензивно (но за щастие краткотрайно) усещане. Продължавайте да четете, за да научите какво точно представлява мозъчното замръзване и как бързо да се избавите от него.

Още: Лесна рецепта за домашно средство за защита на здравето

Какво е замръзване на мозъка?

Името е доста описателно за усещането. Мозъчното замръзване е острата болка в главата, която се появява, когато ядете или пиете нещо студено, известна още като студова невралгия или сфенопалатинна ганглионевралгия, казва д-р Роджър Сийхолт, медицински съветник. Болката обикновено се усеща най-силно в областта на челото, слепоочията и зад очите или носа, добавя той.

Какво причинява замръзване на мозъка?

Замръзването на мозъка се случва, когато горната част на устата или гърлото ви се охлажда твърде бързо, обяснява Хедър Виола, д.м., лекар от първа медицинска помощ в Mount Sinai Doctors-Ansonia. "Кръвоносните съдове в цялата глава се разширяват, за да пуснат допълнително кръв в тази област за затопляне", добавя тя, което околните нервни окончания, а следователно и мозъкът, възприемат като червен флаг. "Тази бърза промяна в размера на кръвоносните съдове причинява внезапна болка. В допълнение към яденето и пиенето на нещо студено, дишането на студен въздух може да предизвика замръзване на мозъка", казва Виола.

Може ли замръзването на мозъка да бъде опасно?

Въпреки че мозъчните замръзвания обикновено не предизвикват притеснения, д-р Виола казва, че ограничени изследвания са показали връзка между мозъчните замръзвания и честотата на мигрената. "Някои проучвания разкриват, че мозъчното замръзване е по-често срещано при хора, които имат мигрена", добавя тя. "Ако честотата или интензивността на главоболията ви се променят, непременно се свържете с вашия лекар."

Болката при замръзване на мозъка може да се усеща подобно на състояние, наречено Tic douloureux или тригеминална невралгия, казва д-р Сийхолт, което се характеризира с "пробождащо усещане", което е изразено в едната страна на лицето. "Това е от възпаление на тригеминалния нерв и се счита за едно от най-болезнените състояния, които засягат хората", добавя той.

Как се лекува замръзване на мозъка?

Вероятно сте чували за трика с палеца върху горната част на устата и той е напълно основателен. "Опитайте се да възстановите нормалната температура на устата и гърлото си", предлага д-р Виола. С други думи, спрете да ядете или пиете причинителя на студ или се оттеглете на топло на закрито. "Изпийте топла течност или такава със стайна температура", продължава Виола. "Притискането на езика или палеца към горната част на устата, за да пренесете топлина, също може да бъде полезно. Мозъчното измръзване може да бъде болезнено, но не е сериозно и отминава бързо от само себе си."

За да предотвратите на първо място замръзването на мозъка, д-р Сийхолт съветва да отпивате по-бавно или да отхапвате от всяко студено вещество, което консумирате.

Кога да се обърнете към лекар при замръзване на мозъка?

Още: 6 неща, които всяка жена трябва да знае за гъбичните инфекции

И д-р Сийхолт, и д-р Виола са единодушни, че замръзването на мозъка не изисква медицинска помощ и обикновено преминава в рамките на няколко минути. Въпреки това, ако честотата или интензивността на главоболието ви се променят или продължават повече от няколко минути, и двамата съветват да се свържете с вашия лекар, за да се изключи нещо сериозно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Яжте ги, ако искате да отслабнете - това са най-добрите плодове за отслабване

Лекар: Това е най-вредният продукт за панкреаса

Полезно ли е да се ядат яйца в жегата?

Лекар: Това е най-добрата закуска за сърцето и холестерола

Това са най-вредните навици за черния дроб през лятото

5 храни, които трябва да ядете след 50 години

Този летен зеленчук е най-добър за кожата и червата

Как пъпешът влияе на холестерола?

Най-добрият зеленчук за дълголетие - яжте го 3 пъти седмично

Кайсии - за какво са полезни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com