Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво лекува сироп от бъз – разберете защо всички го пият

08 февруари 2024, 07:00 часа

Бъзът е род, включващ около 30 вида растения, от които 3 се срещат и у нас – черен бъз, червен бъз и бъзак, от които се приготвят сладък сок с добавяне на захар и аромати, богат на витамин С и полезен за здравето. Сокът от бъз днес е изключително нашумял и популярен, сервира се като част от коктейли и със замразени плодове.

Черният бъз, който всъщност е с тъмно лилав цвят, има дълга история на употреба при настинка, вирусни инфекции и грипни състояния и именно сега е моментът да се насладим на ползите от приема му.

Още: Ето как се прави истински сок от бъз!

Ползи от приема на бъз или какво лекува сироп от бъз?

  1. Приемането на специфичен сироп с екстракт от бъз намалява симптомите на грип, когато се приема в рамките на 48 часа от първите симптоми.
  2. За да се лекувате с приема на сок от бъз, трябва да знаете някои мерки за безопасност като – бъзът се консумира само зрял и само преработен. Суровите и неузрели плодове могат да причинят гадене, повръщане или тежка диария, така че внимавайте, когато приготвяте бъз.
  3. Не е добра идея да консумирате бъз повече от 12 седмици, тъй като не е изследвано дългосрочното му въздействие.
  4. Счита се, че деца на 5 или повече години могат да приемат бъз напълно целенасочено и ефективно.
  5. Счита се за опасна консумацията или близката среща с листа или стъбла от бъз, неузрели или неварени плодове от бъз.

Кой трябва да внимава с употребата на бъз?

Бъзът е мощен стимулатор на имунната система. Докато шипката е подходяща за всички, то с приемът на  бъз трябва да се внимава. Когато говорим за бъза, нещата са много по-деликатни. Не бихте се справили сами. И тъй като е мощен симулатор на имунната система,бъзът няма да участва. Пациентите, страдащи от Автоимунни заболявания  като множествена склероза (MS), лупус, ревматоиден артрит (RA) или други състояния НЕ трябва да приемат продукти, които да стимулират имунната система: Черният бъз може да накара имунната система да стане по-активна и да усетят нежеланите симптоми на автоимунните заболявания, които носите в гените си. Дори  едно от тях да носите се отказвате. Имате едно от тези състояния, най-добре е да избягвате употребата на бъз.

Още: Оригиналната рецепта за сок от бъз, в която ще се влюбите

Как да берем бъз?

Ако считате, че ще откриете бъз с кратка разходка край реката, грешите, там пешеходна алея няма. Но тъй кат ресурсите ни са и без това силно ограничени, то нека се стараем да ги запазим – рязане на цветовете с ножица, а не варварско дъпане, чупене,  пубертет. Цветчетата се сушат с главичките надолу на проветриво място и не на пряка слънчева светлина. Използва се и като лечение за: запек, болки в ставите и мускулите, инфекции на дихателната система, треска, стрес, главоболие, бъбречни проблеми, епилепсия, незначителни кожни заболявания, ХИВ и СПИН.

Цвят, аромат, вълшебни кубчета лед, божествена наслада, каквато не сте опитвали – направете си своя личен коктейл с помощта на експертите и почерпете, за да се похвалите колко сте добра. Плодовете и цветовете на бъза са пълни с антиоксиданти и витамини, редуциращи нивата на възпалението, но бъзът стимулира и имунната система, а това е противопоказно за него.

За разлика от витамин С в бъза, който иска чистене, измиване и прочие, капките с витамин Д са готови за секунди, а и са подходящи за хора с автоимунни заболявания.

  • Ако сте бременна или кърмите, не трябва да приемате бъз.
  • Не се приемат листа, корени и семена – токсични са.
  • Притежава изразени диуретични свойства.

Още: Защо е важно да пием чай от бъз?

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес