Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ядат столетниците - ще останете изненадани

17 февруари 2024, 13:57 часа

Счита се, че диетата на столетниците е значително по-различна от обичайната, но това не е така.Дълголетниците не винаги консумират изключително здравословни храни. Изданието Тhe Health Site доказва това с примери.

Какво ядат столетниците?

Французойката Жана Калман, която е доживяла до 122 години, е консумирала пикантни и пържени храни. Тя е консумирала почти килограм шоколад на седмица. В диетата на Жана Калман е присъствало евтино червено вино и тя е отказала цигарите на 117 години.

3 сутрешни навика на столетниците

В същото време Калман редовно е консумирала големи количества зехтин и именно него определя като тайната на дълголетието си.

Но азербайджанецът Махмуд Ейвазов, който е доживял 152 години, изобщо не е пиел алкохол. Той не се е придържал към ограничения в храната, но е консумирал билкови отвари, приготвени от него.

Японката Кейн Танака, която е доживяла до 119 години, е имала голяма слабост към сладкото. Те е била убедена, че любовта й към шоколада и кафето са тайната на нейното дълголетие.

Американката Сара Кнаус, която е доживяла до същата възраст, е обичала да яде шоколад, ядки и чипс.

Столетниците обичат шоколад, овесени ядки, яйца и бекон. Тези хора имат и един общ навик - желанието за спокоен начин на живот, съобщава DailyMail .

Японката Кане Танака, която е доживяла до 119 години споделя, че често пие газирани напитки, кафе и яде шоколад. Решаването на математически пъзели е нейната тайна за бистър ум.

Мария Браняс Морера от Сан Франциско е предпочитала натуралното кисело мляко през целия си 116-годишен живот.

Британката Джеси Галън, която е доживяла 109 години, често е консумирала овесени ядки.

Американката Сузане Мушат Джоунс, която е починала на 116 години, постоянно е консумирала яде яйца и бекон.

Повечето столетници отбелязват, че ключът към щастливия живот е липсата на стрес. Те съветват да елиминирате хората с негативно мислене от социалния си кръг, да прекарвате повече време със семейството си и от време на време да се глезите със скъпи подаръци, отбелязва още изданието.

Според Токийския институт за изследване на здравето и дълголетието, хората, които живеят по-дълго, се хранят по-разнообразно и получават повече ценни елементи. Наблюденията показват, че при лоша диета и съдържание на хранителни вещества под определено ниво, степента на оцеляване намалява.

Хората с балансирана диета получават най-ценните хранителни вещества, включително протеини, витамини и минерали, и е по-малко вероятно да загубят физическо състояние и мускулна маса. Нещо повече, установено е, че в този случай човек остарява по-бавно.

Италиански учени откриха тайната на столетниците

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес