Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е себум и защо косата и кожата ни се омазняват?

02 юли 2024, 14:04 часа
Реклама

Себумът е мазна, восъчна субстанция, произвеждана от мастните жлези на тялото. Той покрива, овлажнява и защитава кожата. Освен това е и основната съставка на естествените масла на тялото.

От какво точно се състои себумът?

Според статия на Медицинското училище в Харвард, „себумът е сложна смес от мастни киселини, захари, восъци и други естествени вещества, които образуват защитна бариера срещу изпаряването на водата“. За да бъдем по-конкретни, себумът съдържа триглицериди и мастни киселини (57%), восъчни естери (26%), сквален (12%) и холестерол (4,5%).

Ако имате много мазна кожа, организмът ви може да произвежда излишно количество от състава на липидите (мастноподобни молекули), от които се състои себумът. Разбира се, това, което наричаме „мазнина“ по кожата ни, се състои не само от себум. То съдържа също така смес от пот, мъртви кожни клетки и малки частици от почти всичко останало, което се намира в праха около вас.

Снимка: iStock

Къде са разположени мастните жлези?

Мастните жлези покриват по-голямата част от тялото ви. Въпреки че често са групирани около космените фоликули, много от тях съществуват самостоятелно. Лицето и скалпът ви съдържат най-голяма концентрация на жлези. По-специално на лицето ви може да има до 900 мастни жлези на квадратен сантиметър кожа.

Още: Как да поддържаме здрави хормонални нива: 6 важни съвета

В областта на подбедриците и други гладки повърхности обикновено има по-малко жлези. Дланите на ръцете и стъпалата на краката са единствените участъци от кожата, в които няма никакви жлези. Всяка жлеза отделя себум. За да си представите процеса по-ясно, представете си слъзните си канали и начина, по който те отделят естествената влага на очите ви. Въпреки че мастните жлези са много по-малки от слъзните канали, те работят по сходен начин.

Каква е целта на себума?

Производството на себум е сложен процес, който учените не разбират напълно. Все пак изследователите знаят, че основната му функция е да предпазва кожата и косата от загуба на влага. Някои учени предполагат, че себумът може да има и антимикробна или антиоксидантна роля. Може дори да спомага за освобождаването на феромони. Изследванията на тези потенциални функции продължават.

Снимка: iStock/Guliver

Себумът и вашите хормони

Андрогените помагат за регулирането на цялостното производство на себум. Много активните андрогени, като тестостерона, се произвеждат от надбъбречните жлези и яйчниците или тестисите. Тези жлези на свой ред се регулират от хипофизата на мозъка ви. Хипофизната жлеза отговаря за цялата ендокринна (хормонална) система на тялото ви.

Въпреки че прогестеронът, специфичен женски полов хормон, не е андроген, изглежда, че той оказва влияние върху производството на себум. Прогестеронът отслабва действието на ензима 5-алфа редуктаза.

5-алфа редуктазата активира производството на себум. Така че на теория високите нива на прогестерон би трябвало да доведат до намаляване на производството на себум. Но това обикновено не е така. Изследователите са установили, че когато нивата на прогестерон се повишат, производството на себум всъщност се увеличава. Необходими са допълнителни изследвания, за да се разбере защо.

Още: Как да решите проблема с мазната коса - 3 правила, които да спазвате

Себумът и възрастта

Може би ще се изненадате да научите, че започвате да използвате мастните си жлези още преди да се родите. Докато сте в утробата, мастните ви жлези произвеждат верникс казеоза.

Това бяло, подобно на паста покритие предпазва и овлажнява кожата ви до раждането. Мастните ви жлези започват да произвеждат себум след раждането. През първите три до шест месеца от раждането на бебето кожата се овлажнява. След това производството на себум се забавя до настъпването на пубертета.

Когато навлезете в пубертета, производството на себум може да се увеличи до 500 процента. Мъжете в юношеска възраст са склонни да произвеждат повече себум, отколкото техните връстници от женски пол. Това често води до мазна и склонна към акне кожа. Производството на себум вероятно ще стигне своя връх, преди да навършите пълнолетие. Въпреки че възрастните мъже произвеждат малко повече себум от възрастните жени, производството на себум при всички намалява с възрастта. Това често води до суха и напукана кожа.

Още: 4 хормона, които могат да накарат мазнините да растат скокообразно

Какво още влияе на производството на себум?

Съществуват няколко лекарства, основни заболявания и други външни фактори, които могат да направят мастните ви жлези по-активни или по-малко активни. Това от своя страна се отразява на количеството себум, което жлезите ви произвеждат.

Повишено производство

  • Хормоналните лекарства често увеличават производството на себум. Това включва тестостерон, някои прогестерони и фенотиазин.
  • Болестта на Паркинсон също се свързва с повишено производство на себум.
  • В много случаи заболяванията на хипофизата, надбъбречните жлези, яйчниците и тестисите могат да причинят увеличаване или намаляване на производството.

Снимка: iStock

Намалено производство

  • Някои противозачатъчни таблетки, антиандрогени и изотретиноин обикновено намаляват производството на себум.
  • Гладуването и продължителното недохранване също са свързани с намаляване на производството на себум.

Както вече беше посочено, състоянията на хипофизата, надбъбречните жлези, яйчниците и тестисите могат да причинят увеличаване или намаляване на производството.

Как да балансираме производството на себум?

Обикновено можете да използвате кремове, сапуни и други средства за локално приложение, за да се справите със симптомите, свързани с твърде много или твърде малко себум. Въпреки че са необходими повече изследвания, има някои доказателства, които сочат, че диетата ви може да повлияе на количеството себум, което тялото ви произвежда. Ако не сте в състояние лесно да идентифицирате конкретни причинители, може да намерите за полезно да опитате елиминационна диета.

В тежки случаи вашият лекар може да ви предпише хормонални лекарства или добавки, които да ви помогнат да балансирате производството на себум отвътре.

Как да намалите производството на себум, ако имате мазна кожа или коса?

  • Може да обмислите да поговорите с Вашия лекар за комбинирани противозачатъчни таблетки. Комбинацията от естроген и прогестин може да ви помогне да намалите производството на себум. Ако вече приемате таблетки само с прогестин или комбинирани противозачатъчни таблетки, посъветвайте се с вашия лекар за смяна. Той може да ви препоръча друго лекарство, което да отговаря на вашите нужди.
  • Ако имате тежко акне, вашият лекар може да ви предпише и изотретиноин. Това перорално лекарство може да намали производството на себум с до 90 процента.
  • Определени храни също са свързани с прекомерното производство на мазнини и акнето. Избягването на храни, които нарушават нивата на кръвната захар или са с високо съдържание на наситени мазнини, може да ви помогне да ограничите производството на мазнини отвътре.

Още: Какви грешки правим всекидневно - те са причините за мазна коса

Как да увеличите производството на себум, ако имате суха кожа и коса?

  • Ако се сблъсквате със сухота, направете преглед на продуктите, които използвате за кожата и косата си. Това включва шампоани, почистващи препарати, гримове, перилни препарати - всичко, което влиза в контакт с тялото ви.
  • Алкохолът, киселините и ароматите са често срещани съставки, за които е известно, че предизвикват дразнене. Ако можете, преминете към продукти, предназначени за чувствителна кожа, или към такива без аромати.
  • Преминаването от горещи към хладки душове също може да помогне. Прекарването на време в прекалено гореща вода извлича маслата от косата и кожата ви.
  • Ако все още не използвате овлажняващ крем за лице и лосион за тяло, сега е моментът да започнете.
  • Увеличаването на приема на вода и консумирането на повече здравословни мазнини, като омега-3, също може да помогне.
  • Ако подозирате, че липсата на себум е свързана с хормонален дисбаланс, посъветвайте се с лекар или друго медицинско лице. Те могат да препоръчат терапия с тестостерон, която да помогне за увеличаване на производството.

Обобщено

Себумът е необходим компонент за здрава кожа. Той овлажнява и предпазва повърхността на почти цялото ви тяло. Но, от едно полезно нещо също, е възможно да имате твърде много или твърде малко. Тялото на всеки човек е различно, така че няма определено количество, което трябва да имате.

Ако имате проблеми със суха и напукана кожа, мазни петна или тежко акне, посъветвайте се с лекар или медицинско лице. Те може да ви препоръчат различни неща, които да направите у дома, за да възстановите баланса. В някои случаи може да предпишат и клинично лечение.

Източник: healthline

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес