Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви видове заболявания има на вените и артериите?

24 юни 2024, 05:00 часа

Всички знаем колко е важно сърцето ни да работи правилно. Но освен сърцето, нашите вени и артерии също играят ключова роля в поддържането на здравето ни. Те са като “магистрали”, които пренасят кръвта (и с нея кислорода и хранителните вещества) до всяка част на тялото ни. Когато обаче тези "магистрали" започнат да се рушат или запушват, можем да се сблъскаме с различни проблеми.

В тази статия ще разгледаме най-честите заболявания на вените и артериите, както и какво можем да направим, за да облекчим състоянието си. Ще научим повече за разширените вени, дълбоката венозна тромбоза, атеросклерозата и други заболявания, които засягат кръвоносната система. Не на последно място, ще разгледаме и един ефективен начин за поддържане на доброто кръвообращение и здравето на нашите вени и артерии – лимфният дренаж.

Ако някога сте имали тежест в краката след дълъг ден, забелязвали сте отоци или сте чували за "разширени вени", значи сте на правилното място. А ако не сте, пак останете с нас – знанието е сила и никога не е излишно да се информирате, особено за ефективни и безболезнени процедури като лимфния дренаж.

Кои заболявания засягат вените?

Вените са кръвоносни съдове, които връщат кръвта от различните части на тялото обратно към сърцето. Те са част от кръвоносната система и имат ключова роля в правилното протичане на процесите в нея. Основната функция на вените е да транспортират деоксигенирана кръв (кръв, бедна на кислород) от тъканите обратно към сърцето. Изключение правят белодробните и пъпните вени, които носят кислородна кръв. Кои заболявания могат да ги засегнат:

●       Разширени вени (варикозни вени): Разширените вени са уголемени и усукани вени, които често се виждат под кожата на краката. Те могат да бъдат сини, лилави или червени и често причиняват болка, тежест и подуване. Рисковите фактори за появата на разширени вени включват наследственост, продължително стоене или седене, бременност и наднормено тегло.

●       Дълбока венозна тромбоза (ДВТ): Дълбоката венозна тромбоза е състояние, при което в една от дълбоките вени на краката се образува кръвен съсирек. Това може да доведе до болка, подуване и зачервяване в засегнатата област. Рисковите фактори обикновено включват продължително обездвижване, травми, наследственост и употреба на контрацептиви.

●       Хронична венозна недостатъчност: Хроничната венозна недостатъчност е състояние, при което вените не могат ефективно да връщат кръвта към сърцето, което води до задържане на кръв в краката. Това може да предизвика тежест, умора, подуване и кожни промени. Рисковите фактори включват варикозни вени, дълго стоене или седене и наследственост.

●       Повърхностен тромбофлебит: Повърхностният тромбофлебит е възпаление на вена, разположена близо до повърхността на кожата, съпроводено с образуване на кръвен съсирек. Това състояние може да причини болка, зачервяване и твърдост на вената. Рисковите фактори за това състояние най-често са поставянето на инжекции, катетри, травми и разширени вени.

Поддържането на здравословен начин на живот и редовната физическа активност могат да помогнат за намаляване на риска от тези венозни заболявания. Ако забележите симптоми на някое от тях, важно е да се консултирате с медицински специалист за навременна диагностика и лечение.

Кои заболявания засягат артериите?

Артериите са кръвоносни съдове, които носят кислородна кръв от сърцето към различните тъкани и органи в тялото. Те са част от кръвоносната система и са отговорни за доставката на кислород и хранителни вещества до клетките, както и за отстраняването на отпадъчни продукти. Кои здравословни проблеми най-често засягат артериите:

●       Атеросклероза: Атеросклерозата е заболяване, при което артериите се втвърдяват и стесняват поради натрупване на плака по стените им. Тази плака се състои от мазнини, холестерол, калций и други вещества, намиращи се в кръвта. Това състояние може да доведе до намален кръвен поток и повишен риск от сърдечни удари и инсулти. Рисковите фактори включват висок холестерол, тютюнопушене, високо кръвно налягане, диабет и нездравословна диета.

●       Артериална хипертония (високо кръвно налягане): Артериалната хипертония е хронично състояние, при което кръвното налягане в артериите е повишено. Това може да доведе до увреждане на артериите, сърцето, бъбреците и други органи в човешкото тяло. Симптомите често липсват или са незабележими, но могат да включват главоболие, замаяност и задух. Рисковите фактори, отключващи това състояние включват наследственост, затлъстяване, стрес, прекомерна консумация на сол и алкохол.

●       Периферна артериална болест (ПАБ): Периферната артериална болест е състояние, при което артериите, доставящи кръв до крайниците, се стесняват или блокират поради атеросклероза. Това води до намален кръвен поток към краката и ръцете, причинявайки болка при ходене, студени крайници и бледа кожа. Рисковите фактори включват тютюнопушене, диабет, висок холестерол и високо кръвно налягане.

●       Аневризми: Аневризмите са разширения или издувания на стените на артериите, които могат да се развият във всяка артерия в тялото. Най-често се срещат в аортата, главната артерия, която носи кръв от сърцето към останалата част от тялото. Аневризмите често са безсимптомни, но ако се разкъсат, могат да причинят животозастрашаващи кръвоизливи. Рисковите фактори включват високо кръвно налягане, атеросклероза, генетични предразположения и травми.

Здравословният начин на живот, включващ балансирана диета, редовна физическа активност и избягване на тютюнопушенето, е ключов за поддържане на здрави артерии и намаляване на риска от артериални заболявания. Важно е също така да се следи кръвното налягане и нивата на холестерол, както и да се консултирате с лекар при поява на симптоми.

Кои са най-честите причини за заболявания на вените и артериите?

Заболяванията на вените и артериите са проблеми, които могат да повлияят сериозно на здравето на цялостната кръвоносна система. Ето някои от основните причини, които допринасят за тяхното развитие:

●       Генетична предразположеност: Наследствеността може да увеличи риска от варикозни вени и други венозни проблеми.

●       Заседнал начин на живот: Продължителното седене или стоене може да наруши нормалното кръвообращение в краката.

●       Наднормено тегло и затлъстяване: Излишните килограми налагат допълнително налягане върху вените и могат да доведат до тяхното разширение.

●       Бременност: Промените в хормоналния баланс и нарастващото налягане върху вените могат да допринесат за появата на разширени вени. 

●       Тютюнопушене: Вредните вещества в цигарения дим могат да увеличат риска от разширени вени и други венозни заболявания.

●       Високо кръвно налягане: Постоянното високо налягане на кръвта уврежда стените на артериите и повишава риска от различни артериални заболявания.

●       Диабет: Неуправляваните нива на глюкоза в кръвта могат да увеличат риска от атеросклероза и други заболявания на артериите.

Тези фактори още веднъж подчертават важността на здравословния начин на живот и редовните медицински прегледи за поддържане на здравето на кръвоносната система.

Как лимфния дренаж може да помогне за подобряване на състоянието?

Лимфният дренаж е терапевтична процедура, която се фокусира върху стимулиране на лимфната система. Тя има ключова роля за имунната функция на организма и отвеждането на отпадъци от тъканите или казано по друг начин: лимфата и кръвта работят заедно за поддържане на здравето и функционирането на организма.

Лимфният дренаж може да се извършва ръчно от специализирани терапевти или с помощта на специализирани уреди. Техниката включва леки, ритмични движения, които стимулират протичането на лимфата през лимфните съдове. Това помага за по-ефективното премахване на натрупани течности и токсини от тъканите.

В процеса на масажа, апаратът нежно натиска и освобождава апликаторите върху засегнатите зони, което улеснява циркулацията на течности и токсини, предотвратявайки образуването на отоци и подутини. Целта е да се подобри протичането на лимфата и да се улесни нейното отвеждане от тъканите. Резултатите включват усещане на облекчение от тежестта в краката и елиминиране на задържаните течности. Какви са ползите от лимфния дренаж при заболявания на вените и артериите:

●       Подобряване на циркулацията: Лимфният дренаж стимулира лимфния и венозния поток, което помага за подобряване на циркулацията в крайниците. Това е особено полезно за хора със задържане на течности и лимфни отоци.

●       Намаляване на отоците и напрежението: Процедурата помага за елиминиране на отоци, които са чест проблем при разширени вени и други венозни заболявания. Редовният лимфен дренаж намалява напрежението в краката и намалява чувството на тежест.

●       Подобряване на имунната функция: Лимфният дренаж помага за премахване на токсини и отпадъци от тъканите, което подобрява общата имунна функция на организма.

●       Подпомагане на здравословното отслабване: Процедурата помага за “отпускане” на мазнини и токсини от тъканите, което може да бъде полезно при отслабването и контролирането на теглото. Затлъстяването и наднорменото тегло са сред рисковите фактори за заболявания на кръвоносните съдове.

●       Подобрява здравето на съдовете: Редовният лимфен дренаж подпомага укрепването на стените на кръвоносните съдове. Това може да намали възпаленията и да подобри общото здраве на кръвоносната система.

●       Подпомага лечението на варикозни вени: Лимфният дренаж може да бъде полезен при началните стадии на варикозни вени, като помага за правилното отвеждане на кръвта и подобрява кръвообращението.

Къде може да се извърши лимфен дренаж?

Лимфният дренаж може да се извършва в специализирани медицински центрове като Лимфо център в Аюрведа център София, физиотерапевтични кабинети, естетични студия и спа центрове. За да намерите подходящо място за извършването на тази процедура, е препоръчително да се консултирате с лекар или лицензиран специалист.

Лимфо център София например, се отличава не само с модерно технологично оборудване, но и с екип от квалифицирани и опитни специалисти, професионално обслужване и ниска цена.

Лимфният дренаж е наистина полезен инструмент за поддържане на здравето на кръвоносните съдове. Той помага не само да се стимулира лимфната система, но и да се подобри циркулацията на кръвта, намалявайки отоците и подутините. Това е отлична опция за тези, които търсят натурален начин да поддържат здравето на съдовете и да се справят с проблеми като варикозни вени. Ако сте готови да опитате лимфен дренаж, Limfo.bg ви предлага качествени услуги и индивидуални внимание и грижа към всеки пациент.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес