Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви грешки правим, когато сме болни от грип и как да ги избегнем

26 септември 2024, 16:06 часа

Когато се разболеем, желанието да избягаме от болестта е голямо и ни тласка към грешки, които имат обратен ефект. В тази статия ще научите за грешките, които трябва да избягвате, когато сте болни.

  • Пропускате почивката

Още: Настинки, вируси и грип: Ето как да подготвите домашната си аптечка

Тялото става отпуснато, когато е болно и енергията му е изчерпана и се нуждае от пълна почивка. Отменете всички планове и си дайте време да се почувствате по-добре.

  • Игнорирате симптомите

Симптомите на грип и настинка са повече от разпознаваеми, така че не трябва да пренебрегвате необходимостта от незабавен прием на противогрипни разтвори в първите 48 часа от заболяването. Те ще облекчат симптомите и ще съкратят периода на боледуване.

  • Отказвате се от съня

Липсата на сън отслабва имунната система и затруднява борбата с настинки и грип. Експертите твърдят, че хората, които спят по-малко от шест часа, са четири пъти по-застрашени от подобни заболявания.

  • Взимате антибиотици

Антибиотиците се борят само с бактериите, докато настинките и грипът се причиняват от вируси. Една трета от антибиотиците, които се предписват в такива случаи, са напълно излишни. Освен това те идват със странични ефекти като диария в най-добрия случай и резистентност на организма към антибиотика в най-лошия.

  • Не пиете достатъчно течности

Когато тялото е болно, то се нуждае от повече течности, не само за хидратиране, но и за освобождаване на дихателните пътища. Пийте колкото се може повече чайове и яжте редовно пилешка супа, когато имате настинка или грип.

  • Не се храните

Когато имате грип или настинка, апетитът ви изчезва пръв, но това не означава, че трябва да стоите далеч от храната. Калориите и хранителните вещества в храната помагат на имунната система да бъде по-силна и да се бори с вирусите по-ефективно.

  • Тютюн

Не трябва да пушите, когато сте болни, защото това ще увреди белите ви дробове и ще раздразни гърлото ви. Спрете пушенето и стойте далеч от задимени пространства.

Още: Тези 8 напитки ще ви помогнат да заспите по-бързо

  • Стрес

Стресът освобождава хормони, които отслабват имунитета и проправят пътя за възпаление. Симптомите изчезват по-трудно, когато сте стресирани, така че запазете спокойствие.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес