Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между "добър" и "лош" холестерол

27 септември 2024, 14:33 часа

В кръвта холестеролът се транспортира от липопротеини, известни като липопротеини с висока плътност (HDL) и липопротеини с ниска плътност (LDL). HDL отвежда холестерола в черния дроб за освобождаване, докато LDL го отвежда до артериите. Трябва да се стремите към високи нива на HDL и ниски нива на LDL.

Вижте още: Пушенето на цигари сваля или вдига кръвното налягане

Вашето тяло се нуждае от холестерол, за да функционира правилно, включително да произвежда хормони и витамин D и да поддържа храносмилането.

Вашият черен дроб генерира достатъчно холестерол, за да се справи с тези задачи, но тялото ви не получава холестерол просто по този начин.

Храната е основният източник на холестерол, особено месото и млечните продукти. Ако ядете много от тези храни и имате рискови фактори, нивата на вашия холестерол може да се повишат с времето.

HDL срещу LDL холестерол

Липопротеините са направени от мазнини и протеини. Те служат като носители на холестерола, за да се движат през тялото ви.

HDL е известен като „добър холестерол“, защото събира други видове холестерол от тялото и ги транспортира до черния дроб, за да бъде освободен от тялото.

LDL транспортира големи количества холестерол до артериите за възстановяване на клетките. Често наричан „лош холестерол“, защото когато се появи в излишък, може да се натрупа в стените на артериите.

Твърде много холестерол в артериите може да доведе до натрупване на плаки, известни като атеросклероза, което може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци.

Ако кръвен съсирек се откъсне и блокира артерия в сърцето или мозъка ви, може да получите инсулт или инфаркт.

Натрупването на плака може също да намали притока на кръв и кислород към основните органи. Липсата на кислород във вашите органи или артерии може да доведе до други усложнения, като бъбречно заболяване или периферно артериално заболяване.

Оптималните нива на HDL могат да предпазят тялото ви от LDL. HDL помага да се освободи тялото от излишния LDL холестерол, което го прави по-малко вероятно да се окаже в артериите.

Факторите на начина на живот са основният фактор за нивата на холестерола. Може да имате по-високи нива на LDL и по-ниски нива на HDL, ако:

- иматe затлъстяване

- спазвате диета с високо съдържание на червено месо, пълномаслени млечни продукти, наситени мазнини, трансмазнини и преработени храни

- иматe голяма обиколка на талията 

- не се занимавайте с редовна физическа активност и упражнения

- използвате тютюн

В някои случаи високият LDL се предава по наследство. Това състояние се нарича фамилна хиперхолестеролемия (FH). FH се причинява от генетична мутация, която засяга способността на черния дроб на човек да се отърве от излишния LDL холестерол.

Това може да доведе до високи нива на LDL и повишен риск от инфаркт и инсулт в млада възраст.

Единственият начин да разберете нивата на холестерола си е чрез кръвен тест, който измерва холестерола в милиграми на децилитър кръв (mg/dL).

Когато проверите стойностите на холестерола си, може да получите резултати за:

Триглицериди: Този брой може да варира в зависимост от лабораторията, но обикновено трябва да бъде под 150 mg/dL. Триглицеридите са често срещан вид мазнини. Ако вашите триглицериди са високи, вашият LDL също е висок или вашият HDL е нисък, рискът от развитие на атеросклероза може да бъде повишен.

Вижте още: Кардиолог: Ето кога високият пулс е опасен

HDL: Колкото по-високо е това число, толкова по-добре. Той трябва да бъде поне по-висока от 50 mg/dL за жени и 40 mg/dL за мъже.

LDL: Колкото по-ниско е това число, толкова по-добре. Експертите препоръчват LDL да бъде не повече от 130 mg/dL, ако нямате анамнеза за сърдечно заболяване, заболяване на кръвоносните съдове или диабет. Ако имате анамнеза за тези състояния, LDL не трябва да бъде повече от 70 mg/dL или 55 mg/dL, ако лекар смята, че сте изложени на повишен риск.

Общ холестерол в кръвта: Това включва вашите HDL, LDL и 20% от общите ви триглицериди и трябва да бъде в рамките на нормалните граници на вашите лабораторни комплекти.

Как да управлявате неоптималните нива на холестерол

Експертите често препоръчват промени в начина на живот за управление на високи нива на LDL и общ холестерол, включително:

- спазване на балансирана, питателна диета

- правете редовни упражнения и се движите повече през целия ден

- управление на стреса

- поддържане на препоръчаното тегло за вашата възраст и височина

- спиране на употребата на тютюн, ако пушите

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес