Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как овесените ядки влияят на кръвната захар и холестерола?

12 октомври 2024, 12:24 часа

Овесени ядки за закуска - това ще ви помогне не само да спестите от времето за готвене, но и ще донесе много ползи за здравето. 

"Страхотно решение са овесените ядки, които приготвяте предната вечер и оставяте в хладилника за една нощ. Нека да разберем какви полезни свойства ще има това ястие и защо определено си струва да се опитате да го приготвите сутрин", казва д-р Пономарева и допълва как тази закуска влияе на нивата на кръвната захар и холестерола.

Ползи от овесените ядки за закуска 

Тази закуска ще ви накара да се чувствате сити за дълго време, а рискът от преяждане на обяд ще бъде много по-малък. Овесените ядки са богати на протеини, фибри и здравословни мазнини – перфектната комбинация за питателна закуска. 

Здравен съвет за деня, 6 октомври: Лекар: Яжте овесените ядки само с това за бърз метаболизъм

Не без причина овесените ядки имат репутацията на една от най-добрите храни срещу висок холестерол. Благодарение на състава си, те амаляват нивото на липопротеините с ниска плътност, т.е. "лошия" холестерол в кръвта. 

Овесените ядки са с високо съдържание на бавноусвоими въглехидрати и фибри – отлична комбинация за регулиране на кръвната захар. Дори при хора с диабет, овесената каша помага да се осигурят по-малко скокове на захарта и по-стабилни нива на глюкоза, според специалиста.

Овесената каша съдържа вещество, наречено бета-глюкан, което помага на храносмилателната система да работи като часовник. Бета-глюканът образува гелообразно вещество в червата и забавя движението на храната през храносмилателния тракт. Така че тази закуска ще ви помогне да се отървете от запека. 

Овесът може да подобри когнитивната функция и концентрацията. Факт е, че овесената каша е богата на сложни въглехидрати, които осигуряват енергия за мозъчната функция. Освен това овесените ядки съдържат витамини от група В и магнезий, които също помагат за подобряване на умствената дейност.

Благодарение на същите диетични фибри в състава, такава закуска ще помогне за подобряване на функцията на кръвоносните съдове. Овесените ядки също съдържат антиоксиданти, които помагат за увеличаване на производството на азотен оксид и отпускат и разширяват кръвоносните съдове. Благодарение на това, тази закуска ще помогне за понижаване на кръвното налягане. 

Бета глюканът в състава на тази храна също помага за активирането на имунните клетки на тялото ви и подобрява способността на тялото ви да се бори с инфекциите. Овесените ядки съдържат и други хранителни вещества, които могат да помогнат за защитата на тялото ви, като цинк и селен, споделя още специалистът.

Защо НЕ трябва да ядете овесени ядки повече от 3 пъти седмично

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес