Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справим с мазолите

29 октомври 2021, 16:45 часа

Мазолите са проблем, с който всеки съвременен човек неизбежно се е сблъсквал поне веднъж. Неудобни обувки, дълги разходки или продължителна работа "на крак", тънка кожа - има много причини, допринасящи за появата на тази неприятна формация.

Мазолите по краката също така притесняват всяко момиче и всяка жена, които обичат токчета. И не става въпрос само за лош естетичен вид. Мазолите причиняват болка, парене и много неприятни впечатления.

Освен изброените по-горе причини, мазолите могат да бъдат гъбични заболявания на краката, метаболитни нарушения в клетките и плоскостъпие. За да се отървете от мазолите, следвайте тези съвети.

Ако кератинизираните участъци от кожата на краката започнат да болят или изгарят, време е да започнете активна борба с тях. Първо, използвайте специални мехлеми. Най-често срещаната съставка в мехлемите от калус е салициловата киселина. Поради състава си той омекотява кожата, след което е по-лесно тя да се отстрани. Внимавайте, мехлемите от салицилова киселина не трябва да попадат върху здрави участъци от кожата. Мехлемите са ефективни както в борбата с мазолите, така и в борбата с по-сериозните рани по краката.

Имаме решения и за любителите на домашните методи, които са не по-малко ефективн и и доказани. Кои са те?

Сред най-популярните домашни процедури за премахване на мазоли и раните получени от тях, са ваните със сода бикарбонат, морска сол и отвара от цветове на невен. За да си направите вана от сода бикарбонат или морска сол, ще ви трябват 2 супени лъжици от продукта и купа с литър вода. За вана с невен е необходимо да сварите цветовете на невена в литър вода. Приготвя се възможно най-просто: добавете 3 супени лъжици цветя от невен към литър вряла вода и след минута кипене, изключете котлона и го оставете да се охлади.

След това натопете краката си в получената отвара. Продължителността на ваната е 30 минути. След като изпарите кожата, втрийте в нея зехтин. Повтаряйте процедурата ежедневно в продължение на 14 дни. След като премахнете мазолите си и кожата ви се изглади, правете тази процедура веднъж седмично за профилактика.

Ако се притеснявате от мазолите, завържете върху тях листа от каланхое през нощта - това ще помогне за омекотяване на кожата. Продуктите с киселини също ще бъдат ефективни. В японската козметика можете да намерите специални чорапи за омекотяване на мъртвата кожа.

За периода на лечение на краката ще трябва да обувате само памучни чорапи и изключително удобни обувки. В противен случай ефекта от тези процедури няма да бъде голям.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес