Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храните, които никога НЕ трябва да ядете вечер

10 ноември 2022, 20:40 часа

Вечерята е едно от основните хранения за деня, които не трябва да се пропускат. Но също така е важно да се включат правилните храни в нея.

Храната, която не трябва да се яде вечер

Противно на популярните съвети, диетологът Наталия Зубарева не препоръчва консумацията на ферментирали млечни продукти преди лягане.

Лекар: Това са най-добрите храни за разреждане на кръвта

Специалистът споделя от какви други храни трябва да се въздържате преди лягане, за да поддържате добро здраве и стройна фигура. По-специално животинските протеини са вредни за консумация в късните часове.

Д-р Зубарева пояснява, че асимилацията им е дълъг процес, така че парче месо, изядено преди лягане, може да влоши значително качеството на съня и да стане причината за умора след събуждане.

Експертът подчертава, че храни, които сериозно увеличават натоварването на стомашно-чревния тракт, не трябва да се консумират вечерта - тялото трябва да почива по това време на денонощието, за да има възможност да се възстанови.

Лекар: Тези полезни храни са истинска отрова за бъбреците

Мазните, пушените и пържените храни сериозно натоварват стомаха, жлъчния мехур и черния дроб, предупреждава д-р Зубарева.

Също така диетологът не препоръчва консумацията на плодове на вечеря, включително и тези с нисък гликемичен индекс. В случая консумацията им води до ферментация в червата, появата на колики, подуване на корема и неспокоен сън.

Експертът счита и ферментиралите млечни продукти за неподходящи за консумация преди лягане. Според д-р Зубарева киселото мляко има висок гликимичен индекс. Консумацията му може да принуди панкреаса да произвежда инсулин, което допринася за развитието на инсулинова резистентност, а това от своя страна провокира отлагането на мастни резерви.

Тези 8 храни и подправки разреждат кръвта - една от тях със сигурност ще ви изненада

Освен това диетологът не препоръчва консумацията на сладко и алкохол преди лягане.

Важно: Статията е с информативна цел и не замества балансираното хранене, както и консултацията с лекар!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес