Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ендокринолог: Всеки ден може да ядете хляб в това количество, не вреди на здравето

17 октомври 2024, 09:44 часа

Много хора се страхуват да ядат хляб, особено бял хляб, тъй като съдържа много въглехидрати. Има обаче норма, при спазването на която можете да поддържате здравето си, съобщава ендокринологът Наталия Тананакина. 

По колко хляб на ден не вреди на здравето?

Експертът препоръчва да се ядат 1-2 филийки с тегло 30-40 грама на ден. Ендокринологът подчертава още, че трябва да се даде предпочитание на пълнозърнестия хляб, тъй като той е богат на фибри, витамини и микроелементи и е по-добър за контролиране на нивата на кръвната захар. В допълнение, редовната консумация на пълнозърнест хляб помага за намаляване на рисковете от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип II.

Може ли да се яде хляб на вечеря? 

„По-добре е да изберете пълнозърнест или ръжен хляб, тъй като те са богати на фибри, които помагат за подобряване на храносмилането и поддържане на теглото. Пълнозърнестият хляб има много предимства пред белия хляб”, отбелязва специалистът. 

Пшеничният хляб може да се консумира от хора без нарушения на въглехидратния метаболизъм и затлъстяване, но в малки количества. Ситуацията е различна с пълнозърнестия пшеничен хляб (или пълнозърнест хляб), такъв продукт ще съдържа всички предимства на просото.

Ръженият хляб е познатият на всички ни черен хляб. Полезното на черния хляб е високото му съдържание на фибри, витамини и лизин – една от най-важните за организма аминокиселини. Що се отнася до състава и ползите за здравето, ръженият хляб е за предпочитане пред белия хляб: съдържа повече калций, магнезий и желязо. Може да се включи в диетата при диабет тип 2. При умерена консумация хлябът от ръжено брашно не води до натрупване на излишни килограми и дава дълготрайно усещане за ситост.

Заслужава да се отбележи, че колкото по-тъмен е хлябът, толкова повече ръжено брашно съдържа. Не е препоръчително да комбинирате ръжен хляб с месо, тъй като това усложнява процеса на смилане на храната. Препоръчително е да ядете този хляб със зеленчукови салати и супи.

"Ако не знаете кой хляб е най-добре да изберете, вземете пълнозърнест. Пълнозърнестият хляб е шампион по ползи за организма. За да се получи такова брашно, зърното се смила изцяло, което означава, че в такъв хляб остават абсолютно всички компоненти на зърното: обвивката, алейроновият слой и зърненият зародиш. По този начин се запазват всички хранителни и лечебни свойства на зърното", казва специалистът.

Кой хляб е най-полезен за възрастните хора?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес