Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ефикасен начин да изхвърлите водата от тялото по естествен начин и да запазите здравето на сърцето и бъбреците

21 август 2024, 06:00 часа

Поради забързания начин на живот, нередовното и неправилно хранене се получава прекомерно задържане на вода в организма. Подути стави, наднормено тегло и сънливост са само част от симптомите, които показват този проблем.

Вижте още: Това е "златната" кръвна група, хората с нея живеят най-дълго

Защо водата се задържа в тялото и как тя може да бъде изхвърлена по естествен път

Задържането на вода в тялото може да възникне по много причини, но това означава, че водата не се изхвърля в достатъчно количество. Органните системи за изхвърляне на течности, предимно бъбреците и лимфата, не изхвърлят достатъчно течност и тогава се получава нейното задържане – под кожата, в някои органи, в някои части на тялото. Това най-често се наблюдава при отоци, които се появяват в долните крайници, а след това могат да се появят и на лицето - подпухналост на лицето, на ръцете, подуване на стомаха.

Пълните хора имат склонност да задържат течности, защото много течности не могат да преминат през лимфната система, за да бъдат изхвърлени, поради мастните клетки, които блокират пространството. Така че в такъв случай можем да имаме двоен ефект – както задържане на вода, така и образуване на целулит.

Какво причинява задържане на вода в тялото

Причините са много - тези, които са банални, не са опасни и това е, ако приемаме прекалено много течности и елиминационната ни система, например бъбреците, не може да изхвърли достатъчно течност поради проблеми на същите тези органи. След това сърдечна декомпенсация, белодробни проблеми, проблеми на ниво други органи - черен дроб... и това са вече по-сериозни неща. Също така, проблеми с венозната циркулация могат да бъдат причина. След това, ако има някакви тромби, кръвоносната система, всичко това може да попречи на изхвърлянето на вода.

Най-честите причини са недостатъчно движение, недостатъчен сън и физическа активност. Трябва да правим упражнения, за да раздвижим лимфата. Също така по време на бременност обемът на кръвната плазма се увеличава и се появява подуване на корема. Ако пием малко вода, тялото може да задържи вода, за да я спести.

Много трябва да се внимава с кофеина, защото той е известен диуретик. Диуретиците трябва да се приемат с повишено внимание, защото те могат да изхвърлят толкова много течности, че да причинят проблеми в тялото ни - повишава се кръвното налягане, кортизолът, адреналинът, настъпват хормонални дисбаланси.

Вижте още: Експерти разкриват: Това е най-добрата подправка за здравето на червата

Най-добрият начин за изхвърляне на вода от тялото

Правилна хидратация, най-добрата течност за прием е вода, веднага щом станем сутрин, трябва да изпием две чаши хладка вода, защото когато чистата вода попадне в тялото, тя просто хидратира целия организъм, снабдявайки нашите органи и клетки, особено мозъка и бъбреците. И внимавайте с кафето и диуретиците, защото ще изхвърлим калий, а излишъкът или липсата на калий може да създаде големи проблеми, защото сърдечният ритъм, налягането зависят от калия... 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес