Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диетолог назова проста рецепта за нормализиране на кръвната захар

13 март 2022, 08:00 часа
Реклама

Диетолог назова проста и здравословна рецепта за богата на фибри напитка с три съставки.

Диетологът Тоби Смитсън обяснява, че фибрите забавят усвояването на въглехидратите и по този начин нормализират нивата на кръвната захар. Те също така извеждат от организма част от мазнините, получени от храната, намалявайки синтеза на холестерол и снижавайки риска от атеросклероза. Нещо повече – фибрите помагат за удължаване на усещането за ситост, понижаването на кръвното налягане и намаляването на възпалителните процеси в организма.

Според Смитсън най-добрата напитка с фибри е смути от малини, бадеми и семена от чиа. „Малините съдържат повече от половината от препоръчителната дневна стойност на витамин С и са наситени с антиоксиданти, които помагат на клетките да се възстановят от оксидативния стрес, намалявайки риска от диабет, сърдечни заболявания и рак“, отбелязва специалистът.

Диетологът добавя, че бадемите са богати на фибри, калий и магнезий, а семената от чиа – на калций, фосфор и магнезий, които помагат за укрепване на костите. Смитсън предлага по желание да се добави в напитката растително мляко и овесени ядки.

В същото време лекар от САЩ сочи пет начина за намаляване на нивото на лошия холестерол. Лесли Чо смята, че за да се намали количеството на лошия холестерол, който може да стане причина за инфаркти и инсулти, е необходимо да се консумират повече растителни храни, да се пие по-малко алкохол, да се премахне излишното тегло, да се спортува редовно и да се изоставят цигарите.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Какво трябва и какво не трябва да ядем при висока кръвна захар?

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес