Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диабет: Влияе ли ходенето след хранене върху нивата на кръвната захар

18 юли 2024, 13:00 часа

Диабетът е сред най-разпространените и тревожни заболявания в целия свят. Това заболяване се появява, когато нивото на глюкоза и захар в кръвта е по-високо от нормалното и организмът вече не произвежда инсулин, за да уравновеси захарта.

Още: Тайната на здравия организъм: 10 плода, които трябва да ядете всеки ден

Има много препоръки и начини за предотвратяване на диабета, но изглежда, че само част от тях действат ефективно. Диетата и начинът на живот са безспорно ключови фактори както за появата, така и за изчезването на различните видове диабет.

Има ли зависимост между ходенето и диабета

Скорошно проучване, установява, че десет минути ходене след всяко основно хранене помагат да се контролира диабет тип 2. В проучването са участвали хора с диабет на възраст между 50 и 70 години, които са правили 10-минутни разходки след всяко основно хранене. В крайна сметка се наблюдава, че нивото на глюкоза в кръвта им спада средно с 15%. Изследователите са установили, че при вечерното хранене кръвната захар успява да намалее с около 30-35%.

Ходенето вечер е по-ефективно

Според експертите, спадът на захарта вечер се дължи на няколко фактора, като например факта, че след вечеря се движите по-малко в сравнение с останалата част от деня и стойността на инсулина се увеличава. Участниците в проучването са направили и друг тест, при който са ходили 30-минути по всяко време на деня. Но в крайна сметка става ясно, че този метод не дава същите резултати.

Още: Масло от риган: Ползи за здравето и как да го приготвите у дома

Затова изследователите стигат до заключението, че ходенето след вечеря действа по-ефективно върху метаболизма, като намалява нивото на захарта в кръвта. В заключение, съветът е да направите една разходка след последното хранене за деня, а ако това не е възможно, поне да избягвате да седите веднага след хранене.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес