Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диабет: Лекар разкри 7 необичайни симптома, които всеки трябва да знае

03 септември 2023, 16:13 часа

Диабетът е заболяване, променящо живота на пациента. То протича с твърде високи нива на кръвната захар. Навременното поставяне на диагнозата е изключително важно за избягване на усложнения. Но освен типичните симптоми като сухота в устата и повишено уриниране, заболяването протича и със 7 необичайни симптома. 

Руският лекар д-р Татяна Захарова споделя, че те включват:

  • гъбични инфекции/инфекции на пикочните пътища
  • промени в настроението
  • суха кожа/кожни промени
  • плодов дъх
  • замъглено зрение (диабетна ретинопатия)
  • еректилна дисфункция
  • заболявания на венците и влошено орално здраве;

Диабет - симптоми 

„Заболяването от тип 2 е много по-често срещано от това от тип 1 – то представлява около 90 процента от случаите. Обикновено се причинява от фактори като наднормено тегло и липса на движение, въпреки че може да бъде и наследствено“, казва руският лекар д-р Татяна Захарова.

Диабет: Тези зеленчуци са най-лоши за кръвната захар

Не е известно точно какво причинява заболяването от тип 1, но то възниква, когато имунната система на тялото атакува и унищожава клетките, които произвеждат инсулин. Важно е да бъдете диагностицирани възможно най-скоро, за да можете да получите необходимото лечение и да предотвратите влошаване на състоянието.

Лекарят споделя, че ранните симптоми на заболяването, за които трябва да следите, включват: повишена честота на уриниране (обилно уриниране), особено през нощта, повишена жажда, загуба на тегло (без усилие) и чувство на по-силен глад от обикновено.

Специалистът изброява и "очевидни" признаци като умора, бавно зарастващи рани или порязвания и изтръпване или изтръпване на ръцете или краката. 

Лекарят препоръча да посетите терапевт възможно най-скоро, ако забележите някои от изброените признаци.

 

„Това е важно, защото симптомите на заболяването понякога могат доста бързо да ескалират до спешна медицинска помощ. Кръвната захар може или да падне твърде ниско, причинявайки хипогликемия, или да стане твърде висока, причинявайки DKA (диабетна кетоацидоза). Ако не се лекуват, тези спешни случаи могат да доведат до смърт", казва д-р Захарова.

"Във всеки случай е важно да се регулират нивата на кръвната захар и да се стабилизира инсулинът възможно най-бързо чрез разработване на диагноза и план за лечение. Ако почувствате някой от споменатите симптоми, трябва да посетите Вашия лекар и да измерите кръвната си захар", допълва още специалистът.

В зависимост от типа на заболяването, симптомите могат да се появят бързо или бавно.

Патологията от тип 1 може да се развие бързо, в продължение на седмици или дори дни. Загубата на тегло е често срещана при хора със заболяването от тип 1, но е по-рядка при хора с диабет тип 2.

„Много хора страдат от заболяването от тип 2 в продължение на години, без дори да го осъзнават, тъй като ранните симптоми обикновено са общи или изобщо липсват“, казва още лекарят.

Още: Диабет: Teзи плодове са бич за кръвната захар

Важно: Информацията е предоставена за справка. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес