Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дефицитът на витамин D е често срещан при ТЕЗИ хора

04 ноември 2021, 16:04 часа

Витамин D е мастноразтворимо вещество, което се произвежда от тялото при излагане на слънчева светлина. Освен това, витаминът може да бъде набавен чрез консумация на определени храни. Проучванията показват, че дефицит на витамин D отслабва имунната защита, така че е важно да се поддържат нивата на веществото, особено през студения сезон, когато навън върлуват грипни вируси, а и сега в разгара си е пандемията с коронавирус. За дефицит на витамин D може да се съди по няколко признака.

Например, опасно ниското ниво на витамин D може да причини шум в ушите, познат на специалистите като тинитус. Тинитусът е много разпространено състояние, което се дефинира като възприемане на звук или шум при липса на външен източник. Той засяга милиони хора по света, често съжителства с разстройства на настроението и уврежда когнитивните функции, като по този начин значително намалява качеството на живот и поставя значителна тежест върху обществото, главно поради финансовите последици от разходите за лечение.

Както отбелязват учените, това състояние е често срещан проблем и засяга 15% до 20% от хората. Особено често се среща сред възрастните хора.

Шум в ушите може да се появи в следствие на няколко нарушения, включително отологични заболявания, акустична травма, метаболитни и неврологични заболявания или стрес. Повечето от случаите обаче остават идиопатични.

Според Националната здравна служба на Англия звукът, който се чува може да бъде подобен на:

·         звънене;

·         бръмчене;

·         подсвиркване;

·         тананикане;

·         съскане;

·         музика.

Проучване, публикувано в списание Plos One, изследва дефицита на витамин D и възможната му връзка с посочения шум в ушите. Експериментът включва здрави пациенти и хора с шум в ушите. Оказва се, че повечето от доброволците, страдащи от това състояние, имат значително намалени нива на витамин D.

Трябва да се отбележи, че витамин D има многобройни функции в тялото, далеч отвъд класическите му ефекти върху минералната хомеостаза на скелета. Освен важната си роля в калциевата хомеостаза и метаболизма, витамин D също така намалява възпалението, модулира клетъчния растеж и контролира нервно-мускулната и имунната система.

Други симптоми на дефицит на витамин D включват:

·         умора;

·         болка в костите;

·         мускулна слабост, болка и крампи;

·         чести заболявания и инфекции;

·         фрактури;

·         бавно заздравяващи рани.

Витамин D се добавя към много храни, а напоследък изследователите започнаха да популяризират идеята за обогатяване на хляба с него. Колко е ефективен, споделят учените.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес