Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цигари и кръвно налягане – ето каква лоша услуга ни правят те

23 август 2024, 12:11 часа

Като една от водещите причини за смъртност в световен мащаб хипертонията изисква полагане на всички възможни усилия за контрол над нея и поддържане на кръвното налягане в нормални граници, за да не се допускат усложнения и сърдечно-съдови инциденти.

Отказът от вредните навици значително помага за поддържане на нормално кръвно налягане. Тютюнопушенето, консумацията на алкохол и мазни, богати на въглехидрати храни, наднорменото тегло, заседналият начин на живот оказват неблагоприятно влияние на хипертонията, а отказът от тях подпомага контрола и лечението на това социално значимо заболяване.

Сред водещите въпроси, които хипертонците, стремящи се към поддържане на нормално кръвно, задават е има ли връзка между цигари и кръвно налягане и как този вреден навик влияе на показателите на апарата. Отговорът стимулира отказа от тютюнопушене и помага на хипертониците по-лесно да се справят с изкушението и с предизвикателствата, свързани с отказа на цигарите.

Пушенето вреди не само на дробовете, но и на кожата

Цигари и кръвно налягане – защо тютюнопушенето вреди на пациентите с високо кръвно налягане

Ако оправдавате отказа си да откажете цигарите със страха от напълняване, със сигурност имате известно право – сериозен процент от преустановилите тютюнопушенето качват килограми, а това не трябва да се допуска, защото наднорменото тегло в никакъв случай не е по-малко вредно от цигарите за хипертониците.

Необходими са мерки, за да не се допусне напълняване, а не промяна в плановете за отказ от цигарите и прдължаване на вредния навик, защото той поставя в риск здравето и влияе особено негативно на пациентите с хипертония. Опасно за хипертониците е не само пушенето, но и прекарването на много време в задимена среда – пасивното пушене.

Тютюнопушенето и излагането на тютюнев дим увеличават риска от атеросклероза, от хипертония и свързаните с нея усложнения – инфаркт и инсулт. Честотата на хипертонията се увеличава при хора, които пушат 15 или повече цигари на ден, а последствията от вредния навик сериозно застрашават живота на хипертониците.  

Острите и хроничните ефекти от пушенето на цигари , връзката между цигари кръвно налягане трябва да бъдат взети под внимание, тъй като тютюнопушенето може да повлияе на избора на лекарства за контрол на кръвното налягане и на дозирането им. Комбинацията от цигари и кръвно налягане се оказва особено опасна.

Проучванията сочат, че всяка изпушена цигара повишава кръвното налягане за определено време непосредствено след изпушването ѝ. Свръхактивност в симпатиковата нервна система води до увеличаване на потреблението на кислород от миокарда поради рязко повишаване на сърдечната честота. Всяка цигара води до скок на кръвното налягане, което започва да се понижава обратно до изходното ниво чак 15 минути след изпушването ѝ, като особено осезаемо е повишаването на налягането след първата цигара за деня.

Така страстните пушачи, които пушат кутия и повече на ден, са подложени непрекъснато на подобно повишаване на кръвното налягане – 20, 30 или повече пъти на ден според това какъв е броят на цигарите, които пушат. Или при хипертониците страстни пушачи се наблюдава непрекъснато повишаване на кръвното налягане през целия  ден,  което поражда сериозни рискове  за живота и здравето им.

Защо са вредни цигарите? Наистина ли знаем защо?

Как влияе пушенето на сърцето и съдовете?

Тютюнопушенето уврежда и стените на кръвоносните съдове, води до стесняване на артериите, поради натрупванията по стените им, увеличава риска от съсирване на кръвта и образуване на съсиреци, принуждава сърцето да работи по-усилено, като всички тези неблагоприятни промени увеличават значително риска от сърдечно-съдови инциденти –инсулти и инфаркти. Тютюнопушенето причинява и намаляване на функцията на лявата камера на сърцето, като това може да протече без симптоми и да затрудни лечението.

Американската асоциация по сърдечно здраве препоръчва на хипертониците и страдащите от сърдечно-съдови  заболявания да преустановят всяка форма на активно и пасивно пушене, като това може да намали риска от инфаркт и инсулт, както и да подобри цялостното здраве.

Защо хипертониците да преустановят тютюнопушенето?

Преустановяването на тютюнопушенето помага за:

  • поддържане на кръвното налягане стабилно и в нормални граници,
  • стабилизиране на пулса и поддържането му по-бавен,
  • по-малко въглероден окис в кръвта, следователно повече кислород, достигащ до органите,
  • по-здрави сърце и бели дробове,
  • по-млада кожа,
  • по-добро общо здравословно състояние.

Съчетанието от цигари и високо кръвно е възможно най-лошата комбинация, тъй като рискът от сериозни здравословни проблеми, сърдечно-съдови инциденти и смъртност се повишава в пъти при хипертониците пушачи в сравнение с този при хипертониците, които не пушат, и с този при пушачите, които не са хипертоници. Това прави преустановяването на тютюнопушенето първа стъпка към контрол на кръвното налягане и грижа за здравето при пациентите с хипертония.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес