Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Често срещани навици, които увреждат бъбреците?

18 юли 2024, 16:40 часа

Бъбреците са жизненоважни органи, които изпълняват важни функции, като филтриране на отпадъците от кръвта, балансиране на електролитите и регулиране на кръвното налягане. Някои общи навици обаче могат да увредят бъбреците с течение на времето. Осъзнаването и промяната на тези навици може да помогне за поддържането на оптимално здраве на бъбреците.

1. Прекомерна употреба на болкоуспокояващи

Нестероидните противовъзпалителни средства, често се използват за облекчаване на болката. Хроничната употреба на тези медикаменти обаче може да доведе до увреждане на бъбреците, известно като аналгетична нефропатия. Тези лекарства намаляват притока на кръв към бъбреците и увреждат тяхната функция, особено когато се приемат в големи дози за продължителен период от време.

2. Прекомерен прием на сол

Високата консумация на сол е свързана с високото кръвно налягане, което е основен рисков фактор за бъбречни заболявания. Солта кара организма да задържа вода, като повишава кръвното налягане и съответно натоварването на бъбреците. С течение на времето това може да доведе до нарушена бъбречна функция и хронично бъбречно заболяване.

12 симптома, които издават болни бъбреци

3. Дехидратация

Постоянното непиене на достатъчно вода може да доведе до дехидратация, която влошава функцията на бъбреците. Бъбреците се нуждаят от достатъчно вода, за да филтрират отпадъците от кръвта и да ги отделят с урината. Хроничната дехидратация може да причини камъни в бъбреците и инфекции на пикочните пътища, като и двете могат да увредят бъбреците, ако не се лекуват.

4. Висок прием на захар

Консумацията на прекомерни количества захар може да доведе до затлъстяване и диабет, които са значителни рискови фактори за бъбречни заболявания. Диабетът, по-специално, причинява високи нива на кръвната захар, които с течение на времето могат да увредят кръвоносните съдове в бъбреците, което води до диабетна нефропатия.

5. Пушене

Тютюнопушенето уврежда почти всички органи в тялото, включително бъбреците. То намалява притока на кръв към бъбреците и повишава кръвното налягане, като и двете натоварват бъбреците. Тютюнопушенето е и рисков фактор за рак на бъбреците и може да изостри съществуващи проблеми с бъбреците.

6. Честа консумация на алкохол

Обилното пиене на алкохол може да доведе до високо кръвно налягане и чернодробно заболяване, което от своя страна може да окаже отрицателно въздействие върху функцията на бъбреците. Алкохолът е и диуретик, което може да доведе до дехидратация, допълнително натоварваща бъбреците.

7. Липса на физически упражнения

Заседналият начин на живот допринася за затлъстяването и високото кръвно налягане, които са вредни за здравето на бъбреците. Редовната физическа активност помага за поддържане на здравословно тегло, понижаване на кръвното налягане и подобряване на цялостната функция на бъбреците.

8. Прекомерна употреба на хранителни добавки

Някои хранителни добавки, особено тези, които съдържат високи дози от определени витамини и минерали, могат да навредят на бъбреците. Например прекомерното количество витамин С може да доведе до образуване на камъни в бъбреците, а твърде голямото количество витамин D може да причини увреждане на бъбреците поради повишените нива на калций.

За здрави бъбреци - ето какво трябва да правим

9. Пренебрегване на симптомите на проблеми с бъбреците

Симптоми като подуване, промени в уринирането, умора и болка в областта на бъбреците не трябва да се пренебрегват. Ранното откриване и лечение на проблемите с бъбреците са от решаващо значение за предотвратяване на по-нататъшни увреждания.

10. Лошо управление на хроничните заболявания

Състояния като диабет и хипертония трябва да се управляват ефективно, за да се предпази здравето на бъбреците. Редовните прегледи, спазването на лекарствата и промените в начина на живот са от съществено значение, за да се предотврати увреждането на бъбреците от тези заболявания.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес