Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Червилото е опасно за здравето

05 декември 2012, 14:58 часа

Предполагали ли сте някога, че червилото, което ежедневно използвате за разкрасяване, може да ви навреди?

От няколко години учените разсъждават върху вторичните ефекти от ежедневната употреба на грима. Защото освен любимо оръжие за съблазняване, то може да се окаже и оръжие за самоунищожение за дамите.

В предаването "Добро утро, Америка" беше показано изследване на различни видове червила, което установи, че те съдържат олово. За целите на изследването бяха избрани 22 марки, които бяха подложени на анализ в лабораторията Ъндъррайтърс. Резултатът е безапелационен - следи от олово бяха открити в 12 червила от изследваните марки.

Броят им е висок, но обясним, защото не съществува никакъв законен лимит, установен от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ. Още по-лошото е, че според репортажа няма никакъв начин да разберем как да избягваме подобни червила, тъй като в лабораторията били изследвани както блясък за устни, така и червила с различни цветове и от различни марки.

Възможно е подобни червила да са опасни. В Европа нормата за съдържание на олово е 5 ppm, а в някои червила е установено съдържание от 7 ppm, предаде БГНЕС. Натравяне с олово може да бъде много опасно за човека, тъй като след време то може да засегне нервната система и да причини проблеми с концентрацията, паметта и координацията, както и загуба на сръчност, кръвоизливи, високо кръвно налягане и панкреатит.

Редица асоциации на потребителите се оплакаха от този проблем и решиха да предприемат действия като окажат натиск върху големите козметични компании и новото изследване им дава още по-голям терен за действие.

Редактор: Десислава Симова

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес