Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бемпедова киселина за лечение на холестерол - Как действа и кой не бива да пие?

19 октомври 2024, 18:01 часа

В България поне 2 милиона души имат завишен холестерол и повечето дори не го осъзнават. Лекарствата са необходими особено на хора, които не постигат резултати въпреки диетата и физическата активност. Често обаче лекарствата се приемат за твърде кратко време, в твърде малки дози или без да се комбинират няколко активни вещества, за да се увеличи тяхната сила.

Вината е както на лекарите, така и на пациентите, които се страхуват от странични ефекти. Те обаче са незначителни в сравнение с дислипидемията, която може да доведе до инфаркт или инсулт.

Учените все още търсят нови вещества, ефективни в борбата с хиперхолестеролемията. През март тази година на конгреса на Американския колеж по кардиология в Ню Орлиънс бяха представени резултатите от фаза III клинично изпитване на ново лекарство - бемпедова киселина. Очаква се в близко време тя да може да влезе и на българския пазар.

Още: Кардиолог: Какво се случва с холестерола, когато ядем кестени

Как действа бемпедовата киселина? Какви са нейните предимства?

Бемпедовата киселина инхибира синтеза на холестерола, понижава концентрацията на LDL фракцията (т.нар. лош холестерол) и намалява синтеза на мастни киселини в черния дроб.

Тя става активна форма след трансформация в черния дроб. Това е изключително важно за хора, които не могат да понасят статини. Основният и най-обезпокоителен страничен ефект на такива лекарства е мускулна болка в резултат на мускулно увреждане. Следователно бемпедовата киселина е алтернатива за пациенти, които не се подобряват след лечение с максимални дози статини и езетимиб.

Още: Как влияе бамята на холестерола?

Какви други предимства има това лекарство?

- Бемпедовата киселина е евтина, особено в сравнение с лекарствата от групата на инхибиторите на PCSK9, и намалява риска от сърдечно-съдови инциденти на подобно ниво.

- Намалява риска от диабет при 30-40% от лекуваните. За сравнение, употребата на статини, с изключение на питавастатин, може да увеличи вероятността от появата му.

- Бемпедовата киселина ви позволява да индивидуализирате терапията. Все по-често липсата на ефективност на едно лекарство налага комбинирането на няколко различни препарата.

- Понижава нивото на CRP и С-реактивен протеин, т.е. индикатори за възпаление. В близко бъдеще това може да се използва при други заболявания.

Кой трябва да внимава?

Хората, страдащи от подагра или от тежки чернодробни или бъбречни проблеми, трябва да бъдат изключително предпазливи. Смята се, че лекарството ще е забранено за употреба от хора под 18-годишна възраст (няма проучвания за тази възрастова група), жени, които са бременни или планират да забременеят, хора, приемащи симвастатин в доза над 40 мг дневно.

* Статията има информативен характер - необходимо е да се консултирате с Вашия лекар, ако имате нужда от помощ или промяна на лечението.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес