Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анемия: 10 симптома, които не бива да игнорирате

03 юни 2024, 11:11 часа
Реклама

Анемията, състояние, което се характеризира с недостиг на червени кръвни клетки или хемоглобин в кръвта, може да окаже значително въздействие върху цялостното здраве и благосъстояние на човека. Въпреки че често остава недиагностицирана или се пренебрегва, разпознаването на симптомите ѝ е от решаващо значение за бързото лечение и справяне с нея. Ето десет симптома на анемия, които никога не трябва да се пренебрегват:

Умора: Постоянната умора или изтощение, дори след достатъчна почивка, е един от отличителните симптоми на анемията. Намаляването на броя на червените кръвни клетки означава, че до тъканите и органите се пренася по-малко кислород, което води до чувство на отпадналост.

Кои са признаците на желязодефицитна анемия и защо трябва да внимаваме с тях

Слабост: Лицата с анемия често изпитват физическа и психическа слабост. Обикновените задачи могат да станат по-трудни, а общата издръжливост може да намалее.

Бледа кожа: Забележимата бледост или бледост на кожата, особено на лицето, устните и нокътните легла, може да показва намален приток на кръв и кислород вследствие на анемия.

Задух: Затруднено дишане или недостиг на въздух, особено по време на физическа активност или натоварване, е често срещано явление при хората с анемия, тъй като организмът се бори да достави достатъчно кислород на тъканите.

Замаяност или световъртеж: Анемията може да предизвика чувство на замаяност или замаяност, особено при бързо изправяне или след продължително седене или лежане.

Студени ръце и крака: Лошото кръвообращение в резултат на намаленото количество червени кръвни телца може да доведе до студени крайници, като ръцете и краката, тъй като те получават по-малко топла, богата на кислород кръв.

Главоболие: Хронично главоболие или мигрена могат да се появят в резултат на намаленото снабдяване на мозъка с кислород, което е често срещана последица от анемията.

Кои са най-вредните храни при анемия?

Нередовен сърдечен ритъм: Анемията може да накара сърцето да работи по-усилено, за да компенсира намалената способност на кръвта да пренася кислород, което води до сърцебиене или нередовен сърдечен ритъм.

Чупливи нокти: Анемията може да повлияе на състоянието на ноктите, като ги направи чупливи, слаби или набраздени поради намаления приток на кръв и кислород към нокътните легла.

Желание за консумация на нехранителни продукти: В някои случаи на тежка анемия може да се развие състояние, известно като пикаес, което води до желание за нехранителни продукти като лед, мръсотия или нишесте. Това необичайно желание може да показва значителен недостиг на основни хранителни вещества.

Пренебрегването на тези симптоми може да доведе до по-нататъшни усложнения и влошаване на общото здравословно състояние. Ако имате някой от тези признаци, е необходимо да се консултирате със здравен специалист за правилна диагноза и лечение. Лечението на анемията може да включва промени в диетата, добавки с желязо, инжекции с витамин В12 или други лекарства, в зависимост от основната причина и тежестта на състоянието.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес