Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако страдате от висок пулс, може да имате дефицит на този витамин

26 септември 2024, 06:00 часа

Обърнете внимание на количеството на следните витамини в организма, защото те са много важни за поддържането на здрав и силен имунитет.

Липсата на определени витамини в организма не се вижда веднага. Това е дълъг процес, който действа "натрупващо", само че, за съжаление, в обратна посока. Тоест дефицитът става все по-голям. И когато проблемът стане очевиден, може да бъде трудно да се справим с него, тъй като заместването на липсващите микроелементи и витамини е дълъг процес, който изисква усилия и значителни разходи.

Вижте още: Всички правят тази грешка: Как правилно да измерите кръвната си захар

Основни състояния на дефицит и ефективни мерки за тяхното изравняване Според статистиката на Института за изследване на храненето на 70-80% от населението липсват три (и дори повече) важни за живота витамини и микроелементи. Източници на витамини са предимно плодове, зеленчуци, месо, риба, които не се предлагат през цялата година поради цените или сезона.

Но липсата на витамини прави имунната система уязвима и увеличава вероятността от появата и прогресията на различни заболявания.

1. Желязо

Желязото е микроелемент, който участва в цял списък от биопроцеси. Недостигът на желязо е сред най-честите хранителни дефицити на населението на планетата, изпитват го повече от 1/5 от всички хора, живеещи на Земята.

Сред децата в предучилищна възраст тази цифра нараства до 47%. Когато децата нямат достатъчно количество богати на желязо храни в диетата си, съществува висок риск те да прогресират до железен дефицит. До 30% от жените в репродуктивна възраст също могат да изпитват дефицит на желязо поради менструация, а до 42% от бременните жени са изложени на риск от дефицит на желязо.

Честите симптоми на недостиг на желязо са: постоянна умора, липса на енергия, главоболие, косопад, бледа кожа, слаби нокти, летаргия, неспособност за концентрация .

Лекарите препоръчват следната дневна доза: жени на възраст 19-50 години - 18 mg, жени над 51 години и мъже се нуждаят от 8 mg.

Хранителни източници на желязо:

червено месо (за предпочитане телешко)

телешки черен дроб (за предпочитане пресен, незамразен)

миди и стриди

сурово цвекло 

2. Йод

Йодът е елемент, който осигурява правилното функциониране на щитовидната жлеза и производството на тиреоидни хормони. Хормоните на щитовидната жлеза участват в цяла поредица от процеси: формиране и развитие на мозъка и укрепване на костите, регулиране на метаболизма. Йодният дефицит е един от най-честите дефицити на ценни за здравето вещества, обхващащ почти 1/3 от всички хора на Земята.

Чести симптоми на йоден (йоден) дефицит: уголемяване на щитовидната жлеза, ускорен пулс, задух, наддаване на тегло.

Забележимият недостиг на йод има много вредно въздействие върху развитието на тялото на детето. Това причинява инхибиране на умственото развитие и различни нарушения на процеса на физическо израстване.

Източник на йод в храната:

морски водорасли

риба и морски дарове

кокоше яйце

3. Витамин D3

Витамин D е мастноразтворим витамин, който действа като стероиден хормон. Продукти от холестерола в кожата под въздействието на слънчева светлина. В Европа и САЩ до 42% от населението страда от липса на този витамин.

Дефицитът на витамин D обикновено не е очевиден, тъй като симптомите му не са ясно изразени и могат да се засилят с годините. Възрастните с дефицит на витамин D може да се чувстват слаби в мускулите си, да изпитат загуба на костна маса и да имат висок риск от фрактури. При деца витамин D може да причини забавяне на растежа и меки кости (рахит). Също така, липсата на този витамин може да се прояви чрез намаляване на имунитета и риска от злокачествени новообразувания.

Вижте още: Как гроздето влияе на диабета и нивата на кръвна захар

Хранителни източници на витамин D:

масло от черен дроб на треска

мазна риба (сьомга, скумрия, сардини и др.)

яйчни жълтъци

Пациентите, на които липсва този витамин, могат да приемат добавки и да увеличат времето си на слънце. Компенсирането на дефицита на витамин D само с помощта на подходящи продукти е доста проблематично.

4. Витамин B12

Витамин B12 е изключително важен, особено за тези, които водят вегетариански начин на живот. Този витамин е необходим за производството на нови червени кръвни клетки в кръвта и защитава здравето на нервната система. Липсата на витамин В12 причинява храносмилателни последици и развитие на анемия.

Дефицитът на витамин B12 може да причини загуба на паметта, промени в настроението и дори депресия. B12 може да понижи нивата на хомоцистеин - което е добре, защото повишеният хомоцистеин води до сърдечни заболявания и инсулт.

Хранителни източници на витамин B12:

морски дарове (миди и стриди)

черен дроб

месо

яйца

млечни продукти

5. Магнезий

Магнезият е един от основните минерали за здравето. Участва в почти 300 ензимни реакции. За формирането на здрава костна тъкан магнезият е не по-малко важен от калция и витамин D. Без достатъчно количество магнезий клетките получават излишък от калций. Почти 1/2 от населението на света приема по-малко от препоръчителното количество магнезий.

Основни признаци на пренебрегван магнезиев дефицит: нарушения на сърдечния ритъм, мускулни спазми, синдром на неспокойните крака, умора, мигрена

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес