Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако имате висока кръвна захар – това са първите 2 симптома

25 октомври 2023, 13:00 часа

Изследването на кръвната захар е част от всяко рутинно изследване на кръвта, като е добре да не пропускате годишния профилактичен преглед при личния си лекар, включващ и проследяване на най-важните показатели на кръвта, сред които е и кръвната захар. Високите  нива на захар в кръвта могат да насочат лекаря към търсене на сериозни заболявания, изискващи своевременна диагностика и лечение, като диабет например. И тъй като високите нива на захар в кръвта могат да останат неразпознати или безсимптомни дълго време, което повишава риска за здравето ви, изследването им е сигурен начин да се погрижите за себе си.

Много пациенти с диабет не успяват да идентифицират проблема и да разберат по някакви категорични симптоми, че се нуждаят от лекарска консултация. Често не се усеща повишената кръвна захар, докато нивата не станат наистина прекалено високи.

Ето защо строго се препоръчват контрол и проследяване, а не разчитане на проява на симптоми и определяне на здравословното състояние само по тях. И все пак, ако трябва да идентифицираме симптомите на висока кръвна захар, 2 симптома се открояват като първи и най-разпознаваеми.

Висока кръвна захар – 2 симптома, по които да я разпознаете

Високата кръвна захар или хипергликемията може да засегне хора с диабет тип 1 и тип 2. Много от тях може да не разпознаят симптомите, което е особено валидно, ако не са добре информирани, а това създава реална опасност от увреждане на нерви, кръвоносни съдове и органите им, ако нивата на захарта  в кръвта им се запазят високи твърде дълго време.

Пациентите, страдащи от диабет тип 1 са предразположени и към натрупване на киселини в кръвта, състояние, което е наречено кетоацидоза и което е изключително опасно. Ето защо познанията по темата как да разпознаем високите нива на захар в кръвта и какви са първите симптоми са толкова важни и от ключово значение за съхраняване на здравето. Обикновено първите два симптома, които споделят страдащите от висока кръвна захар, са:

  • прекомерна жажда, съчетана обикновено с пресъхване на устата,
  • често уриниране.

Тези два симптома обаче не са особено специфични, макар пресъхването на устата да е алармиращ симптом, който помага на лекарите да диагностицират заболяването. Пациентът може да реши, че е дехидратиран заради горещото време, че е прекалил с алкохол или солени храни, което е довело до жаждата му, а приемът на много течности е причината за честото му уриниране. Така объркан, пациентът ще закъснее с търсене на лекарска помощ, диагностика и лечение.

Какво да ядем при ниска кръвна захар?

Какви са другите симптоми на висока кръвна захар?

Тъй като подсказващите висока кръвна захар 2 симптома са неспецифични, нека видим кои други оплаквания и прояви от страна на тялото могат да ни подскажат проблема. Другите симптоми на висока кръвна захар също не са специфични и също могат да бъдат объркани с други здравословни проблеми, но в съвкупност те помагат на лекаря за определи проблема. Сред тях са:

  • проблеми с концентрацията, които рядко някой пациент свързва точно с нивата на кръвната захар,
  • умора, симптом, който е крайно неспецифичен и се наблюдава при десетки заболявания, както и без заболяване,
  • замъглено зрение, което може да се обърка с проблеми, свързани със здравето на очите,
  • отслабване, което също се наблюдава при много здравословни проблеми като онкологични, хормонални,свързани с щитовидната жлеза и т.н.

Кръвна захар на гладно - каква е нормата

Други пациенти споменават и за:

  • гадене и повръщане, които пък най-често свързват с проблеми със стомашно-чревния тракт, вирусни инфекции или хранителна нетолерантност,
  • главоболие, за което може да има стотици причини и е сред най-честите здравословни оплаквания и при хора, които изобщо не страдат от диабет.

Особено опасен обаче е не толкова фактът, че хипергликемията остава дълго неразпозната от незапознатите, а че обикновено не причинява симптоми, докато нивата на кръвната захар не са изключително високи – над 180 до 200 милиграма на децилитър. Това налага системно проследяване на нивата на захар в кръвта, за да не се разчита на проява на симптоми и тяхното разпознаване от пациента и лекаря, което се случва в много случаи по-късно във времето, отколкото трябва, факт, създаващ реални рискове от усложнения.

Защо е важно да се разпознаят симптомите на висока кръвна захар възможно най-рано?

Поддържането на високи нива на захарта в кръвта води до опасни усложнения като: сърдечно-съдови заболявания, невропатия, диабетна нефропатия, бъбречна недостатъчност, увреждане на кръвоносните съдове на ретината, което може да доведе до загуба на зрението, кожни инфекции, язви, а в някои тежки случаи и ампутация на крайници. Не бива да забравяме и спешните животозастрашаващи състояния, причинени от високи нива на кръвната захар при диабетиците като диабетна кетоацидоза. 

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес