Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 храни, които причиняват силно подуване на корема

25 юли 2024, 13:23 часа

За да поддържате храносмилателната си система здрава, трябва да запомните кои храни причиняват подуване на корема. Освен това такива храни могат да причинят силен чревен дискомфорт. Диетологът Алиса Рамзи споделя кои са те. Списъкът с тях включва: пица, ябълки, круши, суров спанак, царевица, лук, протеинови блокчета, млечни продукти.

Храните, които водят до силно подуване на корема

Пицата е не само вкусна, но и пълна с мазнини и сол. Тези две хранителни вещества причиняват подуване на корема. Прекомерният прием на сол може да доведе до задържане на вода и временно наддаване на тегло. Освен това мазните храни могат да забавят изпразването на стомаха, оставяйки ви да се чувствате сити и подути.

Лекар: Пийте тази напитка всеки ден и ще забравите за подуването на корема

Ябълки и круши - тези плодове са богати на разтворими фибри, което ги прави идеални за отслабване. Тъй като те са влакнести, те могат да навредят на стомаха. Ако установите, че такива засищащи плодове ви карат да се чувствате подути, намалете порцията си наполовина.

Също така диетологът Алиса Рамзи споделя, че пиенето на твърде много алкохол може да забави изпразването на стомаха ви, което може да ви накара да се почувствате подути. Алкохолът също може да причини задържане на вода, причинявайки подуване. Това допълнително се засилва от диуретичния ефект на алкохола, тъй като дехидратираното тяло задържа повече вода от хидратираното.

Не всички видове въглехидрати се усвояват лесно. Пример за това е царевицата, която съдържа вид въглехидрат, който е труден за разграждане от тялото. Това може да накара стомашно-чревните бактерии да ферментират и да уловят въздух и газове, причинявайки подуване на корема.

Високото съдържание на разтворими фибри в спанака го прави засищащо допълнение към сандвичи и салати. Но това хранително вещество може да причини подуване на корема при хора с чувствителен стомах. Ако обичате да ядете спанак, можете да го задушите в зехтин.

Лукът е основен източник на фруктани, клас олигозахариди или сложни захари, които тънките черва не могат да разградят. Поради тази причина те могат да допринесат за подуване и болки в корема.

Протеиновият бар включва протеинов изолат, извлечен от соеви зърна. Подобно на други зърна, соята съдържа олигозахариди, захарни молекули, които тялото не може напълно да разгради. Попадайки в стомаха, тези олигозахариди ферментират. Това причиняват газове и подуване на корема.

Млечните продукти също водят до силно подуване. Когато лактозата, естествена захар, намираща се в млечните продукти, се абсорбира слабо в тънките черва, тя пътува до дебелото черво, където ферментира от чревни бактерии. Резултатът често е газове и подуване на корема.

Топ 10 храни, които подуват корема

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес