Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 храни, за които черния ви дроб ще ви бъде благодарен

13 септември 2024, 15:01 часа

Добавянето на противовъзпалителни храни към вашата диета е важно за цялостното здраве. Правилното и здравословно хранене може да повлияе особено добре на здравето на определени органи, да помогне при храносмилателни проблеми и да намали риска от развитие на много хронични заболявания.

Вижте още: Този плод е много опасен за хора с високо кръвно и холестерол

Храните, които съдържат противовъзпалителни свойства, обикновено съдържат антиоксиданти, здравословни мазнини и други полезни съединения, които помагат за възстановяване на тъканите, намаляват оксидативния стрес и насърчават естествените процеси на възстановяване на тялото.

Д-р Ралф Уолдо открои няколко от най-здравословните видове храни, които имат противовъзпалителни свойства и трябва да се консумират по-често.

Куркума

Куркумата е популярна подправка, която съдържа куркумин, съединение с мощни противовъзпалителни свойства. Това съединение помага за намаляване на възпалението чрез инхибиране на възпалителни пътища и ензими, което може да помогне за облекчаване на свързаните с възпаление състояния в черния дроб и стомаха.

Уолдо посочва, че често препоръчва добавяне на куркума към храни и напитки. Пациентите съобщават за подобрено храносмилане, по-малко болка и по-добри нива на енергия

Зеленолистни зеленчуци

Зелените листни зеленчуци, като спанак, зеле и манголд, са богати на антиоксиданти и фитохимикали, които имат мощни противовъзпалителни ефекти. Съединенията в зелените листни зеленчуци помагат за намаляване на възпалението в цялото тяло, включително черния дроб и стомаха.

Листните зеленчуци, като къдраво зеле и спанак, осигуряват основни хранителни вещества за детоксикация на черния дроб и здравето на клетките. Консумирането им ежедневно може да увеличи енергията и да подобри здравето на кожата“, добавя Валду.

Мазни риби

Известно е, че е здравословно да се консумира мазна риба. Този вид риба съдържа селен и други антиоксиданти, които помагат в борбата с оксидативния стрес и възпалението. По-специално селенът играе роля за намаляване на възпалението на черния дроб и поддържа антиоксидантната защита.

Лекарят обяснява, че "мазната риба с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, като сьомга и сардини, намаляват възпалението и поддържат здравето на червата и хормоните. Също така, яденето на храни, богати на омега-3 мастни киселини, влияе положително върху метаболизма и настроението."

Екстра върджин зехтин

Зехтинът екстра върджин е възхваляван за многобройните си ползи за здравето, особено неговите противовъзпалителни свойства и положителен ефект върху здравето на черния дроб и стомаха, съобщава She Finds.

Зехтинът екстра върджин съдържа олеинова киселина, противовъзпалителна мазнина, която подпомага храносмилането и предпазва чревната лигавица. Използването на зехтин вместо други мазнини помага за намаляване на възпалението в червата и тялото“, посочва Валду.

Вижте още: Имате бели налепи по езика? 7 болести, които ги причиняват

Какво друго можете да добавите към вашата диета?

Лекарят също така посочи, че можете по-често да консумирате храни, които съдържат пробиотици, както и чай от джинджифил и куркума.

Смята се, че този чай е добър за подпомагане на детоксикацията на черния дроб, намаляване на възпалението на стомаха и насърчаване на цялостното здраве на храносмилането.

Що се отнася до пробиотиците, те могат да помогнат за облекчаване на симптомите на стомашно-чревни оплаквания, като подуване на корема, газове и диария, които често са свързани с възпаление. Като подобряват храносмилането и чревната подвижност, пробиотиците допринасят за общия комфорт и функцията на стомаха.

"Пробиотиците, открити в киселото мляко, кефира, кимчи и киселото зеле, възстановяват чревната флора, необходима за черния дроб и храносмилането. Ежедневният прием на пробиотици може да облекчи безпокойството, да подобри настроението и да укрепи имунитета", заключава Валду.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес