Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 храни, които понижават високия холестерол

24 септември 2024, 15:53 часа

Високият холестерол може да причини множество проблеми, както и заболявания на сърцето и кръвоносните съдове

Холестеролът е от съществено значение за човешкото тяло, защото стимулира производството на хормони в половите и надбъбречните жлези. Повишеният холестерол обаче може да причини множество проблеми и заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.

Вижте още: Слагайте скилидка чесън в устата си сутрин: Пречиства кръвта и лекува анемия

Холестеролът може да бъде "лош" и "добър". LDL холестеролът се нарича лош, защото носи 75 процента мазнини или 50 процента от холестерола в кръвта и е основният носител на холестерола. HDL холестеролът е „добър“, защото съдържа 50 процента протеин и само 20 процента холестерол.

Високото ниво на холестерол в кръвта е ключов фактор за развитието на сърдечни заболявания, които отнемат три пъти повече животи от рака на гърдата и два пъти повече от рака на белия дроб. Добрата новина е, че понижаването на холестерола е най-важното нещо, което можете да направите, за да намалите рисковете за здравето.

Учените са установили, че следните храни са добри за намаляване на мазнините в кръвта и следователно на холестерола:

1 . Чесън

Може да намали наличието на холестерол с цели 11%, ако се използва ежедневно под формата на таблетки. Освен това една скилидка чесън на ден значително помага за подобряване на кръвообращението.

2. Фибри

Високото съдържание на фибри в боба и яхниите означава, че те не се усвояват лесно в червата. Фибрите се свързват с холестерола, така че той се отделя с отпадъчните материали. В диетата трябва да се въведе хляб, богат на влакнести вещества.

3. Целина

Целината е добра за намаляване на концентрацията на лошия холестерол, защото има релаксиращ ефект върху артериите и им позволява да се разширяват.

4. Ябълки

От плодовете ябълките най-добре понижават холестерола с цели 38 процента. Добри резултати могат да се постигнат чрез редовна консумация на пресни ябълки или сок от тях.

5. Ядки

Повечето ядки, включително бадеми, орехи и фъстъци, са добри за понижаване на холестерола. Солените сортове трябва да се избягват, особено ако вече имате високо кръвно налягане. Те са богати на фибри и витамин Е.

Вижте още: 5 предупредителни признака за инсулт, които могат да се появят до 90 дни по-рано

6. Соя

Соевото мляко, соевите ядки и соевото кисело мляко помагат на черния дроб да премахне лошия LDL холестерол от кръвта. Соята може да служи и като заместител на млечните продукти и месото.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес