Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 фактора, които повишават кръвното налягане

09 юли 2024, 08:53 часа

Кръвното налягане показва силата, с която кръвта циркулира в артериите. Напрежението може да се повиши по много причини, но когато това се повтаря, рискът от хронична хипертония, стесняване на кръвоносните съдове, сърдечни заболявания и инфаркт е висок.

Още: Лекар: Това е най-полезният навик, който ще ви предпази от много заболявания

Фактори, които повишават кръвното налягане

Както казахме по-горе, факторите, които повишават кръвното налягане, са различни, но някои от най-важните са следните.

Стрес и безпокойство

Ако сте изправени пред интензивни периоди на стрес или тревожност, кръвното ви налягане може внезапно да се повиши. Стресът предизвиква повишаване на кръвното налягане чрез освобождаване на много хормони, които правят кръвоносните съдове по-тесни. Физическата болка също е фактор, който може да предизвика внезапно повишаване на кръвното налягане.

Предписани лекарства

Някои лекарства могат да предизвикат внезапно повишаване на кръвното налягане. Тук можем да споменем контрацептивите, които, ако се приемат редовно и продължително време, могат да насърчат хроничната хипертония. В отделни случаи лекарства съдържащи ацетилсалициловата киселина също могат да повишат неочаквано кръвното налягане.

Сол

Консумацията на храни или напитки с високо съдържание на сол може да доведе до внезапно повишаване на кръвното налягане. Това се дължи на факта, че солта стимулира организма да задържа повече течности. В тези случаи напрежението остава високо за кратко време.

Дори консумирането на тежка храна предизвиква освобождаване на определени хормони в кръвта, които могат да повишат не само кръвното налягане, но и сърдечната честота.

Още: Бързи и лесни рецепти с природни средства за пречистване на черния дроб

Тютюн

Никотинът има непосредствен ефект върху кръвното налягане. Той стимулира възпалителни процеси в кръвоносната система, които втвърдяват кръвоносните съдове и повишават кръвното налягане. Тези промени се наблюдават след изпушване на една-единствена цигара.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес