Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 важни причини да избягвате хапчетата за сън с напредването на възрастта

24 октомври 2024, 15:59 часа

Проучванията показват, че около 1 на 3 възрастни не спи достатъчно (около 7 часа на нощ за възрастни на 50 и повече години) редовно. „И тези пациенти често са в по-възрастните групи“, казва Робърт Сатриале, доктор по медицина, клиничен помощник професор и специалист по медицина на съня, който обяснява, че качеството на съня има тенденция да намалява с възрастта.

Още: 4 знака, че трябва да ядете повече, за да отслабнете

Следователно не е изненада, че по-възрастните хора са по-склонни да се обърнат към лекарства за помощ. Но има няколко неща, които трябва да знаете, преди да го направите.

Лекарствата могат да имат опасни странични ефекти

По-нови лекарства за сън имат „донякъде по-безопасен“ профил от по-старите лекарства, предписвани за проблеми със съня, казва К. Ашли Гарлинг-Нанес, клиничен асистент в Университета на Тексас в колежа по фармация в Остин. И все пак, „всичко, което ще действа успокоително или ще ви направи сънливи, ще ви изложи на риск от замаяност, падане и такива неща“, казва Гарлинг-Нанес.

Изследванията показват, че както тези по-нови лекарства, така и по-старите могат да увредят умствената и физическата функция при възрастни хора, което води до повишен риск от падане и объркване. „И след това, разбира се, в комбинация с други лекарства – особено всичко за болка, настроение, тревожност – може да ви изложи на по-висок риск от потискане на дишането и респираторна депресия“, добавя Гарлинг-Нанес.

Не само лекарствата, отпускани с рецепта, изискват повишено внимание. Опциите без рецепта също идват със списък с неприятни и потенциално опасни странични ефекти. Например, когнитивен спад и объркване при възрастни хора, както и задържане на урина, запек и замайване на следващия ден, което може да попречи на способността за шофиране, посочва Сатриале.

Добавките заслужават подобно ниво на контрол. Например коренът на валериана, билкова добавка, често предлагана на пазара за подобряване на съня, може да причини замаяност, сухота в устата и умствена тъпота. Гарлинг-Нанес предупреждава, че този продукт може също да се смесва с други добавки за сън, който идва със собствен списък с възможни странични ефекти. Така че винаги е добра идея да накарате фармацевт да прегледа съставките с вас, преди да закупите продукт без рецепта, казва Гарлинг-Нанес.

Може да прикривате основните здравословни проблеми

Вземането на нещо, което да ви помогне да заспите, може да е бързо решение, но може да ви накара да пренебрегнете основното здравословно състояние, което стои зад вашето безсъние.

Вземете например тревожността. „Когато лежите там и умът ви се върти отново и отново и не можете да изключите мозъка си, за да си легнете, това понякога може да е форма на безпокойство“, казва Гарлинг-Нанес.

Не е необичайно състояние, известно като синдром на неспокойните крака, да държи възрастните хора будни през нощта, казва Сатриале. „И това е състояние, което е лесно лечимо и пациентите трябва да обсъдят със своите лекари, ако има такива“, добавя той.

Свръхактивна щитовидна жлеза, сънна апнея, диабет и хронична болка също са свързани с проблеми със съня. Така че имайте лекарства с рецепта, включително определени антидепресанти и лечения за астма и високо кръвно налягане, които Вашият лекар може да коригира.

Има по-добри лечения от хапчетата

Имате проблеми със съня? Важно е да говорите с Вашия лекар, особено предвид връзките между лошия сън и други здравословни проблеми като сърдечни заболявания, диабет и депресия.

Вашият лекар може да е в състояние да ви помогне или може да ви насочи към специалист по съня или терапевт, обучен в когнитивно-поведенческа терапия за безсъние (CBT-I), което според експертите в областта е първата линия на лечение за проблеми със съня. Тази форма на терапия помага на пациентите да идентифицират и да се справят с навиците и поведението, които им пречат да получат необходимия сън. Освен това ги оборудва с техники за намаляване на стреса и релаксация.

Преглед на изследване показва, че CBT-I е ефективен при общата популация и при по-възрастни хора с хронично безсъние. И за разлика от лекарствата, CBT-I „вероятно ще има по-малко вреди“, отбелязват изследователите.

Не пренебрегвайте промените в начина на живот, които могат да доведат до подобряване на съня. „Упражненията са изключително важни, за да помогнат на хората да спят“, казва Сатриале. „Хората, които спортуват редовно, ще заспят по-бързо и ще спят по-дълго от хората със заседнал начин на живот.“ Настоящите насоки препоръчват по-възрастните да се стремят към около 30 минути на ден активност с умерена интензивност, като бързо ходене. Приемът на кофеин и късното хранене също могат да повлияят на съня ви.

Още: 5 есенни храни, които ще ви помогнат да спите по-добре

Няколко други съвета: Дръжте телевизора изключен и светлините слаби няколко часа преди лягане, съветва Сатриале. Бял или кафяв шум и утежнено одеяло също могат да помогнат.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес