Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 симптома на висока кръвна захар, които често пренебрегваме

25 август 2024, 08:00 часа

Високата кръвна захар може да има симптоми, на които повечето хора не обръщат внимание, и те могат да бъдат много вредни за здравето.

Вижте още: Не ги комбинирайте: Тези храни могат да намалят действието на лекарството ви

Захарната болест или диабетът е хронично заболяване от групата на метаболитните нарушения. Това се случва, когато панкреасът вече не отделя достатъчно инсулин или не може да използва съществуващия инсулин. Всичко това води до повишено ниво на глюкоза в кръвта, а последствията могат да доведат до увреждане на тъкани и органи.

Нездравословната храна, големите количества индустриална храна, стресът и ниската физическа активност са „рецепта” за диабет.

Най-лошото от всичко е, че симптомите на висока кръвна захар остават незабелязани за дълго време, което увеличава риска от развитие на сърдечни проблеми или увреждане на нервите. Както е обяснено в клиниката за вени на UNC Health Care, най-честите скрити симптоми на висока кръвна захар са необичайни усещания за изтръпване в различни части на тялото. Това състояние възниква, когато хипергликемията уврежда нервните окончания.

Друг признак на заболяването е сърбеж по кожата и дълго време за заздравяване на синините.

"Диабетът има много ранни симптоми и някои са доста неясни. Ако ги забележите, опитайте се да ядете колкото е възможно повече храни с ниско съдържание на въглехидрати, много протеини и листни зеленчуци. Избягвайте сладките напитки и пийте поне два литра вода на ден .Възможно е до няколко дни всички тези признаци да изчезнат“ , съветват лекарите от „Вен Клиник ЮНС Хелт Кеър“.

Вижте още: Какво е добър и лош холестерол и какви трябва да са стойностите му

Експертите обясниха още, че понякога горните симптоми не са свързани с диабета, а могат да бъдат резултат от прекомерен прием на въглехидрати, с които тялото не може да се справи. Например, паренето може да бъде причинено от лошо кръвообращение, а сърбежът е причинен от алергии или екзема .

Въпреки това, ако поне два от тези няколко симптома се появят едновременно, препоръчително е да се консултирате с лекар. Ако не се лекува, диабетът увеличава риска от сърдечни заболявания или инсулт, както и проблеми с бъбреците.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес