Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 билки доказано облекчават този широко разпространен дерматологичен проблем

28 февруари 2024, 06:10 часа

Ново проучване, проведено от екип от дерматолози, разкрива потенциала на билковите съставки в борбата с атопичния дерматит. Изследването, което бе публикувано в престижно научно списание, подчертава ефикасността на определени билки в облекчаването на симптомите и подобряването на кожното състояние при този широко разпространен дерматологичен проблем.

Проучването идентифицира няколко ключови билки, които се оказват особено полезни за пациентите с атопичен дерматит. Сред тях са екстракт от невен, боровинка и лайка, които се използват в различни комбинации за локално приложение.

Още: 8 груби грешки, които се допускат при почистване на кожата

Невен

Невенът е известен със своите антибактериални и противовъзпалителни свойства. Екстрактът от невен може да помогне за намаляване на зачервяванията и възпаленията на кожата, характерни за атопичния дерматит. Той също така стимулира естественото възстановяване на кожата и може да ускори процеса на заздравяване на увредените участъци.

Боровинка

Боровинката е богата на антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали и подпомагат здравословния вид на кожата. Тя също така има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и свързаните с него симптоми при атопичния дерматит.

Лайка

Лайката е известна със своите успокояващи и противовъзпалителни свойства. Тя може да помогне за успокояване на раздразнената кожа и намаляване чувствителността й към различни външни влияния.

Комбинацията от тези билкови съставки може да предложи комплексен подход към управлението на симптомите на атопичния дерматит, като същевременно осигури облекчаване и подпомогне здравословния вид на кожата.

Още: Най-полезните масла за гладка и млада кожа

Водещи дерматолози коментират: "Резултатите от нашето проучване са обещаващи. Билките предлагат нежно и ефективно облекчаване на симптомите на атопичен дерматит, като в същото време подпомагат възстановяването на кожата и намаляват риска от бъдещи обострения."

Тази нова находка отваря възможности за разработване на по-ефективни и натурални методи за управление на атопичния дерматит, което може да има значително влияние върху качеството на живот на милиони хора по света, засегнати от този проблем.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес