Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

17 начина да възстановите енергията си

25 юни 2024, 05:15 часа

Имате ли такива дни, в които се събуждате изтощени, въпреки че сте имали дълъг и спокоен сън? Оказва се, че има много други фактори, които могат да повлияят на енергията ви, включително лош избор на храна и дори свещи. И ако ви е омръзнало да се чувствате отпаднали, защо не обмислите тези възможности?

Реклама

Още: Изследователи: Яжте повече орехи и може да намали риска от диабет наполовина

Кажете "да" на селена

Този микроелемент е важен за здравата щитовидна жлеза и имунна система и подпомага когнитивната функция. Често срещани симптоми на недостиг на селен са умора, умствена мъгла и косопад.

Богатите на селен храни включват морски дарове, яйца и бразилски орехи. Според Nutrition Australia само два бразилски ореха дневно осигуряват 100 % от препоръчителния дневен прием на селен за възрастен човек. Но не прекалявайте: Прекалено много селен може да бъде вредно, затова трябва да обмисляте добавките със селен само, ако вашият лекар ви ги препоръча.

Яжте по-малко сол

Теорията гласи, че когато ядете сол, пиете повече, като по този начин се освобождавате от излишния минерал. За съжаление, организмът ни е свикнал с повишеното количество сол, така че вече не изпитваме такава жажда, каквато би трябвало. Балансът между киселини и основи се разстройва, което ни прави летаргични. Затова ограничете приема на сол до 1/3 или половин чаена лъжичка дневно.

Помислете за цинка

Според статия в научно списание се смята, че около 1,1 милиарда души по света страдат от недостиг на цинк. Цинкът участва в много метаболитни процеси и липсата му ни кара да се чувстваме изтощени. За да задоволите дневния си прием, търсете храни с високо съдържание на цинк, като месо, пшеничен зародиш, млечни продукти (мляко и сирене) и бобови растения.

Внимавайте с килограмите

Дори лекото наднормено тегло може да ни направи уморени, казва лекарката Ерика Шварц, доктор по медицина, която е изследвала причините за изтощението. "Сърцето е подложено на по-голямо натоварване и това ни уморява", казва д-р Шварц. Ако следите какво ядете, уверете се, че все още получавате дневната си доза витамини и минерали.

Следете за приема на захар

Кой не обича сладкото, особено когато се чувстваме без енергия? Но при превръщането на захарта в енергия в клетките ни се образуват киселини, които трябва да бъдат неутрализирани от ензим, съдържащ витамин В1.

Ако ядете твърде много захар, в крайна сметка ще се окажете с недостиг на витамин В, което ще намали способността за функциониране. Изследване на Американската академия по медицина на съня установява също, че по-големият прием на захар е свързан с повече преходи между по-дълбоките и по-леките етапи на съня.

Заемете се с подреждане

Подреденото пространство ни кара да се чувстваме добре и сега науката може да обясни защо. Невролози от Принстънския университет са открили, че за да управлява ежедневния поток от информация, мозъкът ни трябва постоянно да подрежда информацията в подсъзнателни мисловни категории, което е уморително. За да може мозъкът ни да се възстанови, е полезно заобикалящата ни среда да не е претрупана.

Отворете прозорец

Свежият въздух съдържа само 0,04% въглероден диоксид. Ако обаче седим с още 10 души в малка стая, съотношението се променя само след един час.

Защо това е важно? "От показания от около един процент нататък CO₂ има наркотично въздействие върху централната нервна система", казват германските изследователи. Все още не разбираме механизма за това, но знаем, че повишаването на CO₂ намалява кръвното налягане, в резултат на което хемоглобинът ни свързва по-малко кислород, което ни прави уморени. Затова отворете прозореца и пуснете въздуха в стаята си на петминутни струи!

Не се прегърбвайте

Склонни ли сте да се прегърбвате, когато ходите? Може би е време да дръпнете раменете назад. Изследователи от Държавния университет в Сан Франциско са установили, че хората, които постоянно ходят с отпуснати рамене, в крайна сметка се уморяват. "Изправената стойка увеличава енергията", казва ръководителят на изследването професор Ерик Пепър.

Откажете се от пържените картофи

Фаст фууд - храна с високо съдържание на сол, наситени мастни киселини и захар - може първоначално да ни дава прилив на енергия, но нездравословното хранене може да се отрази на енергийните ви нива само за една седмица.

Проучване на Университета в Кеймбридж установи, че в рамките на девет дни след приемането на диета с високо съдържание на мазнини плъховете са били в състояние да бягат на бягаща пътека само наполовина по-бързо от плъховете, хранени с по-балансирана диета.

Балансирайте протеините

Имунната ни система се нуждае от протеини. Ако запасите ѝ са празни, тя започва да използва мускулите. По този начин организмът изразходва и аминокиселините, от които се нуждаем за обмяната на веществата, което ни прави летаргични.

Упражнения

Редовните физически упражнения помагат в борбата с умората, според проучване на Университета в Джорджия. Изследователите разглеждат възрастни хора с работа в седнало положение, които започват да правят леки упражнения - като каране на колело или бързо ходене - в продължение на 20 минути три пъти седмично. След шест седмици участниците се чувствали по-малко уморени. Въпреки това избягвайте упражненията непосредствено преди сън, тъй като те стимулират кръвообращението и ви събуждат.

Не прекалявайте с упражненията

Прекомерните упражнения не само ви уморяват, но дори могат да предизвикат прегаряне и да доведат до травми. Така че, дори да сте си поставили цел - било то състезание или отслабване - никога не тренирайте до максималния си предел. Тялото се нуждае и от фази на възстановяване след всяко натоварване.

Спрете музиката

Музиката е чудесна за душата, но може да бъде и източник на стрес. Изследователи от колежа "Леман" към Градския университет на Ню Йорк са установили, че сърдечносъдовата ни система реагира ясно и крайно остро на шума. Пулсът се ускорява, кръвното налягане се повишава и се отделя адреналин. Това са същите реакции, които се проявяват при стрес, а стресът ни изтощава и уморява.Така че използвайте приложения за музика, но междувременно се наслаждавайте на тишина.

Яжте само един банан

Бананите са полезни за нас, но повече от два действат почти като таблетка за сън. Това е така, защото плодът съдържа аминокиселината триптофан, която мозъкът ни използва, за да произвежда хормона на щастието - серотонин. Но във високи дози това също може да ни направи сънливи - между другото, същото важи и за горещия шоколад.

Пийте до дъно

Недостигът на течности от само два процента от телесното ни тегло е достатъчен, за да ни направи летаргични, затова е важно да се уверите, че пиете достатъчно. През деня трябва да се стремите да изпиете около осем чаши вода. Но тъй като червата бързо абсорбират водата, по-добре е да изпивате по една голяма чаша на час, за да сте будни.

Избирайте внимателно свещите си

Склонни сме да свързваме свещите с релаксация, но много от тях са направени от парафин и при горенето им в околната среда се отделят вещества като бензол и толуол. Те не само влошават качеството на въздуха, но и ни уморяват.

Ако искате да внесете малко атмосфера в жилищното си пространство, изберете вместо това свещи от пчелен восък.

Още: Здравето на черния дроб започва със закуската: Какво трябва да ядете

Увеличете количеството на витамин D

Организмът ни е в състояние да произвежда собствен витамин D, като основният начин е чрез престой на слънце (въпреки че храни като мазна риба, яйца и млечни продукти също съдържат витамина, а някои храни са обогатени с витамин D).

През лятото престоят навън в продължение на около 10 минути в средата на сутринта или в средата на следобеда би трябвало да е достатъчен, за да задоволите нуждите си от витамин D, въпреки че все пак е добре да се предпазвате от слънцето.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес