Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

11 храни, които ще поддържат щитовидната ви жлеза здрава

26 февруари 2024, 07:15 часа
Реклама

Щитовидната жлеза е най-важният ендокринен орган, чиято функция се определя от сложна система от хормони. Това е много малка, но много мощна жлеза, с форма на пеперуда и разположена в основата на шията. Може да се нарече своеобразен контролен център за хормоните, които регулират настроението, метаболизма, сърдечната честота, температурата и дишането.

Щитовидната жлеза произвежда два основни хормона - Т4 (известен като тироксин) и Т3 (известен като трийодтиронин). Те работят в тандем с хипофизната жлеза, която се намира под мозъка в основата на черепа. Ако сигнализират, че тялото се нуждае от повече или по-малко от определен хормон, хормон, наречен TSH, се освобождава и се свързва с щитовидната жлеза, за да й каже кои хормони да освободи. Ако тялото функционира правилно, всички тези хормони са балансирани.

Има две основни заболявания на щитовидната жлеза, които възникват, когато тези хормони са в дисбаланс. Хипотиреоидизмът възниква, когато тялото произвежда твърде малко хормони на щитовидната жлеза. Въпреки че симптомите на това състояние могат да варират, чувството за умора, наддаването на тегло, запекът, подпухналото лице и мозъчната мъгла са често срещани. Това може да се дължи на различни фактори - от йоден дефицит до следродилен тиреоидит.

Още: Ендокринолог: Това е най-добрата билка за щитовидната жлеза

Е, хипертиреоидизмът възниква, когато тялото произвежда твърде много хормони на щитовидната жлеза. Обикновено това състояние включва проблеми със съня, мускулна слабост, хиперактивност, чувство, че винаги е горещо и повишена раздразнителност. Може също да бъде свързано с множество аномалии, от излишък на йод и възпаление на възли на щитовидната жлеза до тиреоидит и болест на Грейвс.

Здравето на щитовидната жлеза може да бъде повлияно не само от гените, но и от околната среда и начина на живот, включително диетата. Има някои невероятни богати на хранителни вещества храни, които могат да помогнат за поддържане на функцията на щитовидната жлеза.

„Само храните не могат да излекуват проблеми с щитовидната жлеза“, казва диетологът Джули Харис. „Въпреки това, комбинация от хранителни вещества и лекарства може да помогне за възстановяване на функцията на щитовидната жлеза и намаляване на симптомите.“ Мощните антиоксиданти, полезните за сърцето мастни киселини и фибрите наистина могат да направят разлика в цялостното ви здраве.

Освен това консумацията на противовъзпалителни храни може да има известно въздействие върху здравето на щитовидната жлеза. Яденето на храни, които намаляват възпалението, може да помогне на хората с автоимунни заболявания като болестта на Грейвс или Хашимото да се почувстват по-добре. Нездравото или небалансирано черво води до много негативни последици за здравето, включително лоша имунна функция. Нарушенията на имунната система — автоимунни заболявания — са предимно възпалителни по природа. Червата играят важна роля за поддържането на здрава щитовидна жлеза и контролирането на възпалението. Консумирането на суперхрани, богати на полезни за червата хранителни вещества като антиоксиданти и фибри, може да помогне за облекчаване на заболяванията и симптомите на щитовидната жлеза. Фибрите се считат за важен „строителен материал“ за тялото, което допринася не само за загуба на тегло, но и за подобряване на тялото.

Още: Какво трябва да знаете за щитовидната жлеза и менопаузата?

Противовъзпалителните храни включват:

  • Мазна риба (като сьомга и херинга)
  • Ядки
  • Семена
  • Горски плодове
  • Зехтин

Някои от най-полезните за щитовидната жлеза лакомства включват храни, пълни с антиоксиданти, фибри, витамин А, витамин С, магнезий, калий, цинк и селен:

  • Тиквени семена
  • Бразилски орех
  • Боровинка
  • Черен шоколад (70 до 85 процента какао)
  • Ябълка
  • Яйца

Още: Как да отслабнем, ако имаме проблеми с щитовидната жлеза?

Яденето на 300 г сушени тиквени семки на ден е здравословен начин да задоволите ежедневните си нужди от цинк, минерал, който е от съществено значение за производството на хормони на щитовидната жлеза. Боровинките са богати на фибри и антиоксиданти, наречени полифеноли, които могат да неутрализират свободните радикали, които причиняват увреждане на тялото при хора с проблеми с щитовидната жлеза. Черният шоколад също така съдържа значителни количества антиоксиданти, които предотвратяват и лекуват увреждане на клетките, причинено от свободните радикали, свързани с токсините и стреса. Яйцата от своя страна съдържат триптофан и тирозин, които поддържат здравето на сърцето и имат противораково действие, както и антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, йод и селен. Ябълките премахват токсините (включително метали) от тялото, но е по-добре да ги ядете с кората.

Източник: MarieCalire

Как да проверите сами състоянието на щитовидната си жлеза?

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес