Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 неподозирани симптома, че тялото ви е пълно с токсини

24 септември 2024, 16:39 часа

Експертите са изчислили, че до 70-годишна възраст средностатистическият човек ще изяде около 100 тона различни храни и ще изпие около 40 000 литра течност, от които поне една пета е храна, която тялото ни не може да смила или използва като енергия, но представлява натрупани отпадъци в организма.

Вижте още: Това е най-здравословната риба: Върши чудеса с тялото

Всичко това трябва да се свърже с факта, че много хора пият твърде малко вода, която е важна за храносмилането, обмяната на веществата и изхвърлянето на токсините от тялото, както и с навика да се хранят нередовно, тоест да пропускат хранения, което може да е причина за забавяне на метаболизма.

Ето защо не е изненадващо, че през всичките тези години в червата се натрупват около 15 килограма токсични отпадъци, които трябва да бъдат изхвърлени от тялото, за да не се насърчава развитието на болести.

Някога Хипократ е казал, че „всички болести започват в червата“, което днес се поддържа от много лекари и диетолози.

Това са най-честите признаци, че тялото ви е пълно с токсини:

1. Акне и лош тен

Диета, в която преобладават преработени храни, като салами, сосове, готови ястия и други подобни, както и храни с добавена захар, могат да причинят възпалителни процеси на кожата, които често се проявяват като уморена кожа, пълна със замърсявания и акне. Заедно с промяната на диетата си, обърнете внимание на грижата за лицето си: Уверете се, че възглавницата, на която спите, е чиста и намерете почистващ препарат за кожа с правилното pH.

2. Хронична умора и лошо настроение

Хроничната умора и липсата на концентрация са сигурен знак, че тялото ви е претоварено с токсини. Ако сутрин се събуждате трудно или сте толкова сънливи през деня, че главата ви сякаш пада, въпреки че сте спали достатъчно дълго през нощта, това е типичен признак, че киселинността преобладава в тялото и че имате нужда от детокс. Ако пренебрегнете това състояние, това може да доведе до сериозни нарушения в тялото.

3. Чести главоболия

Ако една вечер сте се „заклещили“ с компанията, напили сте се и сте пили повече алкохол, почти сигурно е, че на сутринта ще се събудите с главоболие. Главоболието е един от признаците, че тялото ви е натоварено с токсини, особено ако се повтарят често и продължават дълго време. Това обикновено не са силни главоболия, а неприятна, тъпа болка, подобна на главоболие, която се появява при висока влажност на въздуха и обикновено не изчезва, докато не си починем и не се отдалечим от тежката храна или напитки.

4. Хронична болка

Хроничната болка, която продължава дълго време и боли "коварно", обикновено се появява като симптом на възпаление, възникнало като реакция на натрупването на токсини в определена част от тялото. Това може да е болка във врата, гърба или ставите, болка поради възпаление на пикочните пътища, бъбреците... Най-често това е "тиха" болка, която ни предупреждава, че нещо не е наред.

5. Проблеми със съня

Ако се въртите в леглото дълго време през нощта и не можете да заспите или ако се събудите посред нощ и не успеете да заспите отново до сутринта и няма реална причина за него може да е признак за натрупани токсини в тялото. Ще ви бъде от полза повече физическа активност или упражнения през деня, както и топла вана преди лягане, към която сте добавили релаксиращо масло. Неприятна телесна миризма и лош дъх

Когато тялото ви е задръстено с токсини и не може да ги изхвърли, това може да се отрази в лош дъх и телесна миризма. Лошият дъх е резултат от бактерии и токсини, които се натрупват върху езика, докато лошият дъх се причинява от токсините, изпаряващи се през кожата чрез потта. Честа причина е твърде много бързо хранене, както и твърде много захар в диетата.

Вижте още: 6 храни, които понижават високия холестерол

6. Алергии и обриви

Когато консумирате нещо, което тялото ви не разпознава или възприема като атака на имунната система, може да се появят обриви, пърхот, петна по кожата или зачервяване. Опитайте се да водите хранителен дневник и да разберете на кои храни реагирате и намалете консумацията им. Ако тези реакции се появяват често, непременно посетете алерголог, за да установите причината и да определите кои храни трябва да избягвате.

7. Липса на енергия и депресия

Ако се отнасяте към тялото си като към кофа за боклук, не можете да очаквате, че то няма да повлияе на настроението ви. Липсата на енергия, умората, главоболието и лошата концентрация ще ви накарат да се почувствате зле, защото тялото ви не функционира както трябва. Наред с промяната на навиците и диетата си, помислете дали работите работа, която ви прави щастливи и с какви хора сте заобиколени. Отдалечете се от тези, които са вечно недоволни, разочаровани и ядосани, защото това също ви краде от енергията.

8. Хормонален дисбаланс и слабо либидо

Към лошите навици и храни, които изброихме, трябва да добавим и всички онези причини за отравяне на тялото, за които често не подозираме. Това са различни видове химикали, които индиректно въвеждаме в тялото. Например, вероятно вече сте чували, че трябва да избягвате пластмасови бутилки, които нямат етикет без BPA, което показва, че бутилката не е била третирана с химикали. BPA е известен като бисфенол А, химикал, който действа като синтетичен естроген и може да попадне в храни или течности, съхранявани в третирана пластмаса. Това е само един пример за това как можем да бъдем изложени на химикали несъзнателно.

9. Тъмни кръгове и уморени очи

Ако не спите достатъчно, храните се лошо и сте изложени на повишен стрес, може да забележите някои фини признаци на отравяне – замъглените очи и тъмните кръгове са един от признаците, че трябва да потърсите помощ. Не забравяйте да увеличите приема на вода и отделете време за почивка. За всеки случай проверете състоянието на бъбреците, защото изразените тъмни кръгове могат да са признак на бъбречна дисфункция.

10. Метеоризъм

Ако имате изразени мастни натрупвания около стомаха и не можете да отслабнете дори и да спазвате строга диета, това е знак, че рН балансът в тялото ви е нарушен и трябва да алкализирате тялото си. Един от начините е да увеличите приема на течности, а именно алкализирана вода.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес