Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-добрият тор за торене на градината след дъжд

19 юни 2024, 09:33 часа
Реклама

Горещините и гръмотевичните бури с градушки оказват най-голямо влияние върху зеленчуците. Такива климатични условия ще повлияят на бъдещата реколта. В случая има един тор, който може да намали значитело негативните ефекти. Освен това хранителните вещества в него се усвояват най-добре след обилно напояване на почвата.

Най-добрият тор след дъжд

Пепелта, която получаваме от изгарянето на дърва, е един от възможните варианти за тор в градината. Съдържа много полезни вещества, които подпомагат растежа и развитието на растенията.

Подправката, от която се приготвя най-добрият тор за цветята и всичко в градината

Пепелта може да се използва за наторяване на почвата, да се добавят в дупки при засаждане или да се използват като компост.

Пепелта е богата на органични вещества като въглерод, азот и калий, които са основни хранителни вещества за растенията. Тя съдържа микроелементи като фосфор, магнезий и калций. Те са необходими за нормалното развитие на корените и стъблата на растенията. Такова разнообразие от полезни вещества прави пепелта ценен тор за градината.

Как правилно да използвате пепел в градината

За 10-литрова кофа с вода е необходима шепа-две пепел. За торене на зеленчуци е достатъчна чаша от съставката, която се изсипва директно в корена. Този тор е обичан от домати, дини, тиквички, краставици, патладжани, чушки, картофи и цветя. 

Ако след дъжд не е било възможно да се спасят зеленчуците, не е твърде късно да се засадят отново семена. До 25 юни можете да засеете всякакви зеленчуци. Ако се грижите правилно за тях, ще приберете реколта и може би дори по-добра, отколкото сте очаквали.

Друг начин за торене с пепел - 3 препълнени супени лъжици пепел се запарват в 1 литър вода 1 седмица, като всеки ден течностт се разбърква. Не се препоръчва да се вари. През последните 1-2 дни разтворът се оставя да се утаи, след което внимателно се отцежда, оставяйки утайка на дъното на съда. Запарката се прецежда и се разрежда с вода в съотношение 1 част пепелна запарка към 3 части вода. Полученият разтвор може да се съхранява и използва няколко седмици.

За всички градински култури, включително картофи, при засаждане се добавят 2 препълнени супени лъжици в дупката, смесват се с пръст, след което се засаждат разсад или картофени грудки. 

Торенето с пепел може да се прилага при копаене на почвата. В случая се разпръскват равномерно 2 чаши пепел на 1 квадратен метър площ. Минералните и органичните торове не се препоръчват да се прилагат в почвата едновременно с пепелта. Ако е необходимо да се прекопае почвата през пролетта, първо органичните и минералните торове се разпределят равномерно по повърхността на почвата, почвата се разкопава, правят се лехи и повърхността на лехите се изравнява с гребло. Непосредствено преди засаждането се добавя дървесна пепел и повърхността на лехите отново се изравнява с гребло.

Този плод е най-добрият домашен тор за домати, използвайте го на 2 седмици

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес