Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Специалист разкрива защо е по-добре да поливате растенията си сутрин

01 юли 2024, 06:00 часа

Радвайте се, че е сезонът на растенията! Докато повечето "големи специалисти" вече са усвоили градинарските си навици и могат да се наслаждават на плодовете на своя труд (в буквален и метафоричен смисъл), някои начинаещи все още се опитват да разберат желанията и нуждите на своите растителни бебета - и понякога това може да изглежда като неразгадаема загадка.

Реклама

Още: 10 съвета от специалист за грижа за стайните папрати

В основата на тази загадка за мнозина е: Определянето на правилния график за поливане на растенията. В края на краищата, растенията не могат да кажат кога са готови за поливане. А когато започнат да показват признаци, може да е твърде късно.

Кога е най-подходящото време на деня за поливане на растенията?

Според Джъстин Хенкок, градинар "сутрешните часове всъщност са най-безопасни от гледна точка на болестите - това ще намали вероятността от поява на гъбички и заболявания". Ето защо: Поливането сутрин означава, че слънцето ще има достатъчно време да изпари излишната влага в почвата. А във всеки курс по градинарство, който си заслужава, ще научите, че твърде многото влага може да доведе до всякакви лоши неща, като например загниване на корените.

Хенкок продължава: "Много гъбички се разпространяват най-добре в условия на висока влажност. Така че поливането на растенията вечер или през нощта - когато температурите падат и относителната влажност се увеличава - може да насърчи развитието на гъбични заболявания, особено на открито."

Той добавя, че ако използвате пръскачка на открито, сутрешните часове могат да бъдат по-ефективни. " Заради изпарението се губи по-малко вода, отколкото ако пуснете пръскачката си в горещ, слънчев следобед." Въпреки това Хенкок посочва, че количеството на водата, с която поливате растенията си, е "много по-важно" от това кога ги поливате. "Особено за стайните растения поливането им, когато е най-удобно, е повече от добре."

Влияе ли времето, в което поливате растенията си, на растежа им?

Дали обаче времето за поливане ще се отрази на скоростта на растежа им? "Не съвсем", казва Хенкок. Растенията не забелязват непременно кое е времето от деня, когато се поливат. "Поливането сутрин, по обяд, следобед или дори през нощта няма да повлияе на скоростта на растеж на растенията ви или на каквото и да било друго."

Какво да правите, ако не можете да поливате растенията сутрин?

Според Хенкок, стига да не прекалявате или да не преполивате, можете да поливате растенията, когато това е най-подходящо за вас. "По отношение на времето от деня, поливайте стайните растения, когато е най-удобно. А ако можете да поливате външните растения сутрин, ще намалите вероятността от поява на болести и ще губите по-малко вода за изпаряване", казва той.

Още: Мечтаете за цветна градина: Можете да я имате още сега с тези прекрасни цветя

Въпреки това той има един важен съвет за градинарите от вечерния сектор: "Ако поливате външните градински растения от маркуч и искате да го направите в средата или късния следобед, не забравяйте първо да пуснете маркуча да изтече цялата загрята вода. Поливането в горещината на деня може да изгори растенията - невероятно е колко гореща може да стане водата в градинския маркуч, който е престоял на слънце!"

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес