Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само опитните градинари НЕ изхвърлят това - тази течност бори листните въшки и увеличава реколтата

17 май 2024, 10:15 часа
Реклама

Една течност, която всички изхвърлят, е най-добрият тор за богата реколта и лек против листни въшки. Това е факт, известен само на опитните градинари. Тази течност съдържа много полезни вещества, като протеини, витамини, минерали и други микроелементи. Ето защо суроватката отдавна се използва като ефективно средство за подхранване на растения и борба с вредители.

Ползи от суроватката в градинарството 

"Суроватката се използва в селското стопанство от много векове. Има много причини за това. Млечнокисели бактерии ускоряват процеса на ферментация и обогатяват почвата. Богатото съдържание на микро- и макроелементи осигурява нормалното развитие на растенията. А доказаните антибактериални свойства ни позволяват да считаме тази течност за ефективно и естествено средство за борба с болестите и неприятелите по растенията", коментира руският агроном по растителна защита Валентин Дмитриев.

Без пръскане и химия: Как да се отървете от листни въшки за минути??

За да подхраните растенията със суроватка, тя трябва да се разреди с вода в съотношение 1:10. Полученият разтвор може да се използва за поливане на растения или пръскане на листа. Това ще помогне за подобряване на растежа и развитието на растенията, ще повиши тяхната устойчивост към болести и вредители.

В допълнение, суроватката има антибактериални свойства, така че може да се използва за лечение на различни болести по растенията. Например, помага в борбата с брашнестата мана, листните петна и други гъбични инфекции.

Суроватката може да се използва и за борба с вредителите. Например, помага да се отървете от листни въшки и паякообразни акари. За да направите това, използвайте разтвор като разредите бялата течност с вода в съотношение 1:3.

Суроватката е идеална и за приготвяне на компост. Просто трябва да залеете бъдещия тор с нея и млечнокисели бактерии ще свършат всичко останало по най-добрия възможен начин - те ще ускорят узряването на компоста и то ще се случи два пъти по-бързо.

Суроватката е една от най-недооценените млечни напитки. Дълго време е считана за почти безполезен страничен продукт от производството. Но това невинаги е било така.

В Древна Гърция, например, суроватката е призната за един от най-добрите тоници и диуретици. .

Суроватката се образува по време на процеса на подсирване на млякото. Тази жълтеникава, сладко-кисела течност остава след пресоването на получената извара. Състои се от 90% вода. Тя е истински склад на ценни вещества. Съдържа протеини, незаменими аминокиселини, естествени млечни захари и полезни бактерии. А също биотин, холин, витамини А, С, Е, Н и група В. Микроелементите в нейния състав също са в идеални пропорции: всяка капка от напитката съдържа калий, калций, фосфор, магнезий, йод и цинк. Съдържанието на калории е минимално - само 18 kcal на 100 g.

Най-добрият разтвор срещу листни въшки по ябълките е този

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес