Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

15 май 2024, 17:00 часа
Реклама

Вечерната иглика е красиво цвете, ценено заради големите си цветове и приятен аромат.

Идеална е за декориране на градината и създаване на уютна атмосфера. Въпреки че игликата е едно от най-непретенциозните цветя е важно да знаете как правилно да се грижите за нея, за да ви радва с изобилен цъфтеж.

Отглеждане на вечерна иглика

Първоначално е важно да изберете правилното място за засаждане на вечерна иглика. Това растение предпочита слънчеви места, но може да расте и на полусянка. Важно е да изберете място, където растението ще получава достатъчно светлина, но няма да бъде изложено на пряка слънчева светлина през целия ден. Също така всеки градинар трябва да знае, че вечерната иглика не обича силни ветрове.

Цветето, което всеки трябва да има в градината си - благодарение на него реколтата на всичко ще е по-богата

Трябва също да се има предвид, че вечерната иглика предпочита плодородни, добре дренирани почви. Преди засаждане е добре да се добави компост или хумус към почвата, за да се подобри нейното качество. Растението не обича кисела почва, така че ако pH на почвата ви е под 6,5, добавете малко вар.

Можете да засадите вечерна иглика както чрез разсад, така и чрез семена. Ако изберете втория вариант, тогава семената трябва да се засяват на открито през май или юни. Разстоянието между растенията трябва да бъде около 30-40 см. След засяване семената трябва да бъдат леко поръсени с почва и напоени.

Въпреки че вечерната иглика е непретенциозно растение, за обилен цъфтеж се нуждае от грижи. Трябва да се полива редовно, особено в периода на активен растеж и цъфтеж. Но не прекалявайте, тъй като излишната влага може да доведе до загниване на корените.

За обилен цъфтеж на вечерна иглика се препоръчва торене два пъти годишно. Първият път е през пролетта, преди началото на активния растеж, вторият път е по време на образуването на пъпки. За подхранване можете да използвате сложни минерални торове за цветя.

Редовното подрязване ще помогне за поддържане на декоративния вид на растението и ще удължи периода на цъфтеж. Отстранете остарелите цветя и старите листа, за да насърчите образуването на нови пъпки.

Цветето, което трябва да засадите през месец май

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес