Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лунен календар за градинари - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави в градината от 3 до 9 юни 2024

03 юни 2024, 10:18 часа
Реклама

Лунният календар е от помощ на градинарите, които не знаят как да организират работата в градината, както и на тези, които искат да подобрят ефективността на грижите, които положат за градинските растения.

Лунният календар разкрива какво и кога е най-добре да засадите, както и какво трябва и не трябва да правите в градината в периода от 3 юни до 9 юни.

Какво трябва и не трябва да се прави в градината от 3 до 9 юни според лунния календар? 

Денят на 3 юни е подходящ за засаждане на растения.  На този ден Луната дава зелена светлина за работа, свързана със сеитба и засаждане на градински растения. Според календара растенията, засадени на този ден, са по-устойчиви на болести, както и "обещават" да дадат добра реколта. Но не трябва да се увличате от процеса на разкопаване на почвата в корените на културите, за да не ги повредите. Денят е подходящ за засаждане на всякакви летни култури и цветя.

Лунен календар за юни 2024 - какво и кога да засадите

Денят на 4 юни се счита за благоприятен за поливане на растенията в градината,особено ако е горещ. Съветът, към който трябва да се придържат градинарите, е следният: по-добре е да поливате сутрин или късно следобед, за да не се изпарява бързо влагата. Освен това няма ограничения за прилагането на торове.

Денят на 5 юни не е подходящ за поливане. Освен че не трябва да поливате растенията, все пак има какво да свършите в градината -  почвата трябва да се разкопае без овлажняване.

На 6 юни лунният календар не препоръчва засаждане на растения. Денят може да се използва за разкопаване на празни площи след прибиране на реколтата, за да се подготвят за засаждане на нови култури.

На 7 юни календарът също не препоръчва засаждне и поливане, но за сметка на това почвата може да се разкопае.

Денят на 8 юни е благоприятен за  засаждане и сеитба. Препоръчително е да засадите разсад в градината, да засадите семена от домати, зеле, краставици, копър, босилек и лук.

За 9 юни съветът е следният: спокойно засадете краставици, тиквички, зеле и билки. По желание можете да засеете и цветя. Растенията, засадени на този ден, ще растат по-добре и ще дадат по-богата реколта. 

Като цяло юни е натоварен месец за градинарите. Но освен засаждане, поливане, разкопаване и плевене, може да се извърши и още една важна дейност, която много градинари свързват с пролетта и есента. Ако през пролетта не е било възможно да се извърши санитарна резитба и да се премахнат замръзнали клони и издънки, тогава юни е най-подходящото време за тази процедура. Живите клони вече са израснали и е по-лесно да се идентифицират мъртвите зони на короната. Подрежете отделни сухи клони с остра ножица до жива тъкан. Ако клонът е голям, направете разреза "на пръстен", оставяйки място с жива тъкан. 

Третирайте всички подрязани дървета и храсти с градински лак, за да предотвратите инфекция. Възрастните дървета, които са силно повредени от измръзване, трябва да бъдат изкоренени.

Пепел за месести и вкусни домати - ето какво правят опитните градинари през юли

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес