Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво правят опитните градинари с розите през есента?

24 септември 2024, 14:24 часа

През септември всеки градинар има много неща за вършене и цветната градина не е изключение. Време е да положите специални грижи за вашите рози, ако искате те да оцелеят добре през зимата и да ви радват през следващия сезон.

Грижа за розите през есента

Резитба - тази процедура е задължителна за розите, така че определено не трябва да я пренебрегвате. Това не само ще направи растенията по-здрави, но и ще помогне за увеличаване на броя на цветята. Също така, след резитба, розите стават по-големи и по-ефектни. Веднага след подрязването на розата се препоръчва да се напои обилно, така че цветята да не се нуждаят от влага.

Торене на розите през есента - кои са най-добрите варианти

Мулчиране - тази процедура не само ще помогне да се запази влагата за дълъг период от време, но и ще предпази кореновата система от студено време.

Третиране срещу болести - тази процедура е най-актуална през септември. Опитните градинари често използват варова сяра за тази цел. Този продукт ще предпази не само от болести, но и от вредители.

Розите се нуждаят от защитни мерки преди подслона за зимата. Факт е, че през летните месеци и времето на цъфтеж розата силно изчерпва запасите от хранителни вещества в почвата. По това време е важно да подхранвате растението не с летни торове (в този случай то ще натрупа зелена маса и няма да има време да се подготви за зимата), а да използвате специални формули, подходящи за есента:

През есента розите се нуждаят от фосфор, калций и калий. Торът се приготвя в 10-литрова кофа, пълна с вода. Добавете към него 16 гр калиев монофосфат и 15 гр суперфосфат или разредете 10 гр калиев сулфат, 25 гр суперфосфат и 2,5 гр борна киселина. Нанесете не повече от 4-5 литра от получения състав под всеки храст. Традиционният начин за торене е добавянето на бананови кори или дървесна пепел в почвата.

Третирането на розите преди подслон за зимата се състои в пръскане на храстите с фунгициди: 5% разтвор на железен сулфат.

Над храстите се монтират рамки с височина 50–60 cm, отгоре и отстрани се полага всякакъв изолационен материал, например хидроизолационна хартия, пергамин, картон. Покрийте с найлоново фолио. Крайните страни на заслона се затварят, когато температурата падне под –10 C. Този метод се нарича въздушно изсушаване, защото предпазва храстите от проникване на излишна влага, а слой въздух предпазва растенията от хипотермия. Този метод е особено надежден при сурови снежни зими. Но може да се използва само от тези, които посещават градината си постоянно или идват в началото на пролетта.

Пресаждане на рози - кога е най-добре да се прави

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес